Днес е Илинден. Това е денят, в който църквата почита  паметта на Свети пророк Илия. Денят на Свети Пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници. Той се почита от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей – като един от двамата най-велики старозаветни мъже.

Според народните вярвания „старият светец“ е най-могъщият повелител на небесната влага, гръмотевиците, светкавиците и градушката. Тази власт Бог му поверил при подялбата на света между светците-братя; нарича се още Гръмодол, Гръмовник, Гръмоломник, който с огнени стрели преследва ламята. Празникът му се определя като „среди лято“, когато „земята и море се преобръщат“.

На този ден се разказват истории за това как той ходи по небето с огнена колесница с шест коня,  преследва ламята, която „пасе“ житата и измолва от Бога здраве и

благополучие, хубаво време и плодородие.

Празнуването е свързано с надежда за опазване от небесни стихии и даряване на дъжд и плодородие.

На Илинден не се  работи, но някъде по това вършитбено време си позволяват да возят снопи, както и да вадят и плетат лук.

Вярва се, че ако на Илинден прогърми, орехите ще са „шупливи“, празни.

На този ден накрай света свраките вършеят самодивското цвете росен. Жертвоприношенията-курбани са повсеместни. На много места се жертва старият петел и по-рядко кокошка: коли се на къщния праг и по него се гадае за реколтата, валежите, здравето и късмета на домашните.

В редица планински области (Странджа, Сакар, Родопите, Пирин), у тракийските и малоазийските българи за общоселекия курбан се коли селският бик, вол или теле.

Жертвоприношението и трапезата

се правят най-често извън селището: на могила, оброчище, край вековни дъбове или параклиси. От тези области е преданието за това как в стари времена хората излизали на хълм край селото и дочаквали да дойде отдалече елен, който се отдавал доброволно за жертва на светеца; но когато веднъж го заклали, преди да го изчакат да си почине от дългия път, повече не се появил и вместо него започнали да принасят в жертва бик, вол или мъжко теле.

Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви  като курбан за Св. Илия.

Илинден е празник на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите. Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илко, Илка.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара