Младежкият оркестър АЛЕГРА и маестро Людмил Ангелов си партнират в един специален концерт – битката на До-мажорите, в четвъртата звездна вечер на фестивал Алегра, който се провежда от 15 до 22 юли, в столичната зала България. Осмото издание на престижния музикален фестивал събира най-добри сред най-добрите в поредица от концерти – подарък за меломаните.

Снимки: Евгени Димитров /БУЛФОТО и личен архив

Тази вечер, от 19.30 на маестро Людмил Ангелов ще партнира младежкия оркестър Алегра, под диригентството на Григори Асс. Музикалното приключение ни изправя пред магичния свят на артистичната интерпретация на до-мажорите. В програмата ще се изпълнят концерт за пиано No 21, C Dur, KV 467 от Волфганг Амадеус Моцарт и Серенада за струнен оркестър C Dur, Op. 48 от Пьотр Илич Чайковски.

Известният цигулар Григори Асс,

който открива вълшебният език на цигулката, когато е едва пет годишен, е едно от големите имена на световната музикална сцена. Григори Асс е явление в света на класическата музика. След дебюта си с оркестъра „Моцарт“ от Болоня под палката на Клаудио Абадо, редовно свири с Маестрото, който го избира за концертмайстор на Люцернския фестивален оркестър. Записът на Хайдновата Симфония-концертанте с Абадо и оркестъра „Моцарт“ печели ред престижни отличия, включително ICMA за най-добър концерт на 2015.

Цигуларят е свирил като солист с диригенти като Яник Незет-Сеген, Теодор Куренцис, Даниел Блендулф Андрес Ороско-Естрада, с Mahler Chamber Orchestra, Orchestra Mozart Bologna, the Swedish Radio Symphony Orchestra and Camerata Salzburg. Сред партньорит му в камерното музициране са Наталия Гутман, Янин Янсен, Вилде Франг, Джеймс Енес, Лорънс Пауър, Еманюел Паю, Готие Капюсон, Николас Алстед,Сабине Майер, Александър Мелников и Фазил Сай. Свири и като дуетен партньор с Пинкас Цукерман.

Обикаля целия свят

и среща публика от различни точки на Земята, но в интервю признава, че най-любимата му публика са децата. „Мисля си, че децата имат най-директен контакт с музиката и реагират бързо и чисто на всичко, което им се поднася.“

Започнал своята музикална кариера едва петгодишен, благодарение на силната подкрепа от страна на родителите си, на които в този момент (с дистанцията на времето е особено благодарен), Асс е категоричен, че в тъмни времена като настоящето, музиката е силна подкрепа и вдъхновение за хуманността.  Въпреки пристрастеността си към класическата музика, подчертано би избрал легендарния хит на „Бийтълс“ – Let It Be, ако трябва да избере една композиция, която свидетелства за божествената искра в човека.

Повече за предстоящите концерти, включени в програмата на фестивал Алегра, както и детайли за майсторските класове, част от Академия Алегра, на адрес:

www.allegrafestival.com/bg

www.allegrafestival.com/bg/allegra-masterclasses

Билети може да се закупят тук и касата на зала България, където билетите са ученици, студенти и пенсионери са на специална цена.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара