Условията за живеене днес са отлични, а достъпът на вредители до дома ни – все по-ограничен. Въпреки това съществува вероятност да се сдобиете с неканени гости, които да нарушат комфорта ви и да са причина за започването на сериозна борба. Бълхите са сред видовете насекоми, които могат да се заселят вкъщи, като те се пренасят най-лесно чрез домашните любимци. 

Какво води до появата на бълхи?

Животните са обичайните гостоприемници на този вид вредители. Котките и кучетата могат да се окажат причината за присъствието им около вас, което води до нежелани последици за хората. Борбата с тях и премахването им са задължителни, защото попаднали върху кожата, е възможно да причинят следи от ухапвания пъпки, зачервявания, обриви и други проблеми. Освен в козината на домашните любимци този вид вредители се откриват и на други локации като килими, матраци и местата, където котката или кучето стои най-често.

Препарати против бълхи

Какви са техните характеристики?

Началото на борбата против бълхите е важно да се постави навреме, за да се ограничи тяхното размножаване. Преди да се заемете с елиминирането им, е добре да се запознаете отблизо с техните характеристики, което ще ви помогне да постигнете добри резултати. Ето какво е полезно да знаете за този вид вредители:

  • имат дребни размери и смучат кръв – ако попаднат върху човешката кожа, могат да предизвикат леки до по-сериозни дерматологични проблеми, докато при животните се наблюдава само сърбеж;
  • бълхите са се появили преди милиони години – те се успели да оцелеят и в много сурови условия, което прави борбата с тях доста предизвикателно начинание;
  • скачат много нависоко – възможно е да надскочат до над 100 пъти от дължината си, което означава, че елиминирането им не е особена лесна задача.

Преди да поставите началото на борбата с тези малки, но много упорити вредители, се уверете, че не става дума за дървеници, кърлежи или въшки, които нерядко биват бъркани с бълхи.

Как да се справите с тях?

Има различни препарати, предназначени за борба с бълхите, сред които са репелентите под формата на капки, спрейове и мазила. Всички са доста ефикасни и е възможно да ви избавят трайно от проблема с подскачащите насекоми. Важно е да се започне с третирането на домашното животно, а след това да се обработи и целия дом чрез пръскане на подходящ препарат. 

Ако косматите любимци обитават предимно двора, той също може да бъде опръскан. В общите части и мазите пък може да се засекат гризачи, които се определят като чест приемник на насекомото, а това изисква дезинфекцията и на тези площи по време на борбата с вредителя.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара