Всяко кожено изделие се нуждае от грижи. Предимно защита от външни влияния. Сега, в магазините се продават всевъзможни бои, пяна, почистващи препарати за кожа. За съставките им няма да говорим, защото е ясно. Предлагам ви един друг, много стар и устоял на времето метод за поддържане на кожени изделия. Лакираните изделия от естествена кожа нямат блясък, но устояват на всякакви метеорологични изненади.

За целта ви трябва шеллак от магазините за художествени материали и етилов спирт от аптеката.

Шеллакът е специална дървесна смола, която дървоядите произвеждат. Тази смола се събира, суши и е много ценна. Тя е фина и лека, но нанесена върху кожени изделия има свойството да ги прави вечни. Шеллакът отблъсква водата, не допуска проникване на мръсотия в порите на кожата и я заздравява.

Двете съставки се смесват в пропорция 1: 2. Две дози спирт и една доза шеллак. Смесването се прави в стъклено бурканче. Затваря се добре капачката, защото спиртът е летлив и се поставя на водна баня. Не е необходимо да ври. Разклащайте от време на време бурканчето, докато люспите на шеллака се разтворят. Оставете да се охлади. Ще получите течност с кафяв цвят.  Пригответе си малка четка и винаги я дръжте в лака, за да не засъхва.

Нанасят се три слоя. Първият е много тънък. Лакът за кожа съхне бързо. Щом попие първият слой, веднага нанесете втори, а след като и той изсъхне – третият.

Простите неща са винаги полезни.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара