През 1817 г., когато шведът Йонс Якоб Берцелиус открива селена, едва ли някой е предполагал, че ще стане такава “звезда”. През последните десетилетия този елемент се превърна в истински фурор на науката за здравето. Селенът е най-важният елемент от антиоксидантната защита на организма. Той е микроминерал с важни биологични и биохимични функции в живите организми поради уникалните си антиоксидантни качества и способността си да регулира метаболизма на щитовидната жлеза. Витамините, флавоноидите, коензимите не могат да заменят Селена. Той влиза в състава на глутатионпероксидаза, който обезврежда най-опасните и агресивни “свободни радикали” с които другите антиоксиданти не могат да се справят. Ако Селенът е в малко количество, това най-важно звено на антиоксидантната защита не работи.

При недостиг на този минерал възниква сериозен “пробив” в имунната система

на организма – клетките стават безпомощни пред вирусите, които безпрепятствено ги превземат. Недостигът на Селен, не само намалява имунитета и работоспособността на щитовидната жлеза, но и води до сърдечно-съдови, ендокринни, онкологични заболявания натрупвания на тежки метали, преждевременното стареене, захарен диабет, заболяване на кръвоносната система, безплодие при мъжете, родилна слабост при жените, алергии.

Датските учени доказаха, че Селенът препятства сърдечно-съдовите заболявания, и недостигът му увеличава риска от тези заболявания със 70%. Има убедителни данни, че е ефикасен при лечение на анемия. бронхиална астма, ДЦП, повлиява положително функцията на черния дроб и е най-ефикасната хранителна добавка при лечение на цирозата.

Учените бяха потресени от резултатите на Научния институт по онкология на САЩ. При пациенти приемащи профилактично микродози Селен, смъртността при най-разпространените ракови заболявания (на белите дробове, простата, дебелото и право черво) се намалява с 49%. Доказа се, че селенът е антагонист, който

предпазва организма от отравяне с олово, кадмий, живак, тютюнев дим, изгорели автомобилни газове

Предпазва от разрушаване черния дроб, и извежда тежките метали от нашия организъм.

Алергичните заболявания и риска от развитие на бронхиална астма също е тясно свързан с недостига на Селен.

Във Финландия, която има държавна политика за профилактика със Селен и въвеждането му в хранителната промишленост, сърдечно-съдовите заболявания са намалели 2,5 пъти, онкологичните заболявания 1,8 пъти, ендокринните заболявания 77%, а общия брой на заболявания е намалял с 47,4%. Затова финландците са най-здравата нация в Европа!

Според Марк Съркъс, изтъкнат доктор по източна медицина, магнезият, селенът и цинкът са крайъгълните камъни на доброто здравепрофилактика на повечето от страшните заболявания на съвремието ни – сърдечно-съдови, ендокринни, рак! Селенът пречи на увредените ДНК молекули да се възпроизвеждат, което означава, че не позволява на туморите да се развиват. “Както изглежда, раковите и предраковите клетки умират, преди да успеят да се възпроизведат и така разпространението на рака се стопира в начална фаза” – казва д-р Джеймс Хауенстайн в “Лекарски наръчник за естествени здравословни продукти, които наистина действат”.

Магнезият е от жизнена важност за всички аспекти от клетъчната eнергетика, защото е задължително магнезият да се свърже с АТФ молекулата – централното, богато на енергия съединение на тялото. АТФ без свързан магнезий не може да създава енергията, използвана обикновено от конкретни ензими на тялото за производство на протеини, ДНК, РНК, пренасяне на натрий, калий, калций към и от клетките, нито да отовори адекватно на хормонните сигнали. Всъщност без магнезий АТФ не е функционален и това води до смъртта на клетките. Най-качествено усвоимата формула на магнезий е през кожата – трансдермално.

Цинкът е незаменим за здравето. Той е необходим за ензимите, които регулират деленето на клетките, зарастването на раните и правилното функциониране на имунната система, синтеза на ДНК, поведенческите реакции, образуването на костите.

Селенът е минерал, който трябва да приемаме ежедневно за да поддържаме добър минерален баланс в телата ни. Знаете, че телата ни са съставени от около 80% вода. Ние сме електромагнитни вещества. А какво е важно за една електромагнитна среда, за да протичат правилно комуникационните електрически импулси? Соли… минерали. Водата е ключова за нас. Трябва да пазим водно-електролитния метаболизъм. Именно нарушенията на водно-електролитния метаболизъм, за които обикновено дори не се и споменава, са основната пречка за здравето.

Ежедневната загуба на соли трябва да се компенсира по някакъв начин.

Нашият организъм представлява един огромен кристал с много комплексна кристална решетка. Това е нашата материална минерална решетка – нашите основни соли. Минералите са способни да стимулират и дори реактивират определени телесни функции като по този начин регулират нарушени процеси в организма.

Как чрез добре подбрана храна бихме могли да си набавяме нужния селен? Естествени източници на селен са зърнените храни, сурови ядки, сурови зеленчуци, броколи, кафяв ориз. С най-голямо съдържание на селен е бразилския орех.

За съжаление много малка част от хората се хранят предимно с изброените продукти. Количеството на жизненоважните минерали в консумираната от по-голямата част от населението храна е намаляло до ниво, което организмът вече не е в състояние да компенсира. Въпреки, че се нуждаем от малки количества селен, лекарите редовно установяват по-ниски от нормалните нива на селена, когато става дума за редица болести на съвременния човек. Изследванията показват, че ако го няма в почвата, то тогава той липсва и в растенията (където естествено се намира).

Селенът е съставна част на ензима, който предпазва клетъчните структури от оксидационни увреждания, така че биологичната задача на селена е подобна на тази на витамините А и Е. В комбинация с витамините А, С и Е има важно антиоксидантно действие, предотвратява преждевременното стареене на клетките, и е отлично средство за укрепване на защитните сили на организма.

Източник: Свой Избор

Facebook Twitter Google+

0 Коментара