Милена Павлова e дама с неподражаема харизма, интелект и присъствие, които оставят усещане за дух от високо творческо измерение.

Снимки Костадин Кръстев-Коко

Тя е създател и ръководител на Център по себепознание „Орфей“, основан през 2020 г., чиято дейност е свързана с развитие на духовните ценности, популяризиране на знанието, подкрепа на изкуството, просветата и културата чрез представяне на изложби, концерти, издаване на книги, продуциране на документални филми и организиране на семинари.

Милена Павлова е завършила архитектура във Висшия институт по архитектура и строителство в София. Специализирала е история и теория на архитектурата – възстановяване и адаптация към съвременни условия на паметници на културата.

Работи и като интериорен дизайнер, реализира множество архитектурни проекти на хотелски и офисни сгради, къщи и апартаменти.

Със съпруга си имат успешен строително-инвестиционен бизнес.

Милена, разкажи ни нещо повече за това прекрасно място, Център по себепознание „Орфей“?

Това е сбъднатата ми най-съкровена мечта! Заедно с режисьора Стилиян Иванов създадох пространство, което да е ДУХОВЕН ДОМ за среща на съмишленици, търсещи светлината на себепознанието, уютно място за творчество и вдъхновение, за споделеност по пътя. Хилядолетното име Орфей избрах не случайно за центъра по себепознание. Нека обясня какъв смисъл откривам в Орфей и Евридика.

Орфей е символ на Слънцето и Духа, а Евридика – на  Луната и Душата, които се прераждат на земята, за да се развиват и усъвършенстват. Любовта ги свързва в едно, а Музиката е Божествената нишка на сетивата и безсмъртието.

Това е цялата философия на Сътворението и Единството и на безусловната Любов, която е изворът на живота. Тя е основа на всички духовни вярвания и религии в историята на човека. Освен това е връзка с нашите корени, като наследници на най-древната европейска цивилизация, тази на траките.

Каква роля играе астрологията в Център по себепознание „Орфей“?

Отдавна изучавам астрология по системата на Стилиян Иванов “АСЕМАН себепознание” и съм меценат, съпродуцент и съавтор на документални филми с него за историята и духовното познание. Водещ съм и на подкаст “НИЕ”, в който разговарям с гости на основание личния им хороскоп.

Издател съм на книги и автор на книгата „Картини от думи“ с поетично-философски есета, пътеписи и стихове.

Ти си светъл пример за модерната и реализирана жена, която има успешна кариера и семейство, запазила е таланта да бъде щастлива, пример за децата си и е истински стилна. Каква е магията на женската енергия?

Осъзнатата женска енергия дава огромна сила. Тя може да сътворява с магическата съзидателност на Вселената, но може и да разрушава с непредвидимостта на природните стихии. Тя може да възкресява с трансформиращата красота на пеперудата.

Жената ражда живот, развива интуицията си, носи мир, спокойствие, мекота, отзивчивост, толерантност, търпение, чувствителност, нежност, хармония и единство, всичко това е толкова нужно, за да се промени света към по-добро.

В миналото жената е била потискана. Не е било прието тя да бъде активна в обществото, а ролята й се е свързвала само с дома и отглеждането на децата.

На клада са изгаряли жената, която е веща, знаеща. Страхували са се от силата на нейния дух, от лечителските й способности, от това, че вижда невидимото. Наричали са такава жена “вещица”, а по- късно са я обявявали за “светица”.

На жената е дадено да бъде майка. Сърцето на майката се намира в центъра на цялото мироздание, откъдето се случва и материалното, и духовното раждане. Няма нищо по-силно от майчиното сърце, то е онази безусловна Любов, която е най-близо до Божествената.

Вероятно в творчеството на всеки артист има нещо от неговата скрита същност. Кое е това, което те описва най-точно?

Споделям преживяванията си в стихове и поетични импресии. Мисля, че това е езикът на душата. На него се разбираме по-лесно.

Срещите с изкуството винаги ме изпълват с вдъхновение, сила и вяра в неограничените възможности на човешкия творчески дух да пресъздава красотата и да развива изначалния стремеж на душата към съвършенство!

Ще споделиш ли с читателите ни нещо от твоята поезия?

Преди години започнах да споделям мои мисли и вдъхновяващи преживявания в образи, така се роди книгата ми с поетични есета, пътеписи и стихове, за която вече споменахме.

С наближаването на третия рожден ден на Център по себепознание “Орфей” нарисувах още една картина от думи, която може би ще стане част от следващата ми книга и… ще бъде изпята в прекрасна песен.

Ето стихотворението, което написах в навечерието на 3-ия рожден ден на Център по себепознание “Орфей”:

“Душата ми е лятна самодива,

окъпана от морските вълни,

свободна в Пътя си, щастлива

към Слънцето уверено върви…

 

Гласът сърдечен

в мен извира,

ще пее песни, думи ще реди…

Живее чрез Орфеевата лира

Божественото в земните очи!

 

Вярата в Доброто дава Сила,

в смирение и мъдрост тя крепи

и води ме Духовната закрила,

с Любов и Светлина благослови!“

За да познаем себе си, трябва да познаваме корена си, рода си и земята българска – какви енергии ни дават.

Още от древността хората са търсили връзка с невидимия свят, боговете и предците, като са градили светилища и храмове. Днес ние търсим и намираме Бог в себе си чрез себепознание на своя вътрешен свят.

Сега, в ерата на Водолея, основната цел на всеки от нас е да опознава и проявява своята индивидуалност, различие и уникалност, да се стреми към свободата на Духа и Душата си, подкрепяйки другите в същото.

Само така ще може осъзнато да се учи и да служи на Светлината, за която Библията споменава още с първите си думи…

“И каза Бог: Да бъде Светлина!”

Facebook Twitter Google+

0 Коментара