Добър ли е вкусът и какво е качеството на вино реколтата тази година? Не е изненада, че отговорът ще дойде от Франция – безспорно един най- големите винопроизводители на земното кълбо. Светът с нетърпение очаква първия предвестник, даващ отговора на тези въпроси: младото Божоле, или Божоле Нуво.

Френският ритуал по посрещане на „лудото вино“ отдавна е преминал отвъд границите на неголемия иначе френски винен регион Божоле и милиони бутилки от тазгодишната реколта ще бъдат отворени в третия четвъртък от ноември. В цял свят ценителите на виното празнуват тази дата. Според статистиките производството на Божоле надвишава 27 милиона бутилки годишно, а на международния пазар на страните- потребители на Божоле цифрите отреждат първото място на Япония с над 6 милиона бутилки.

“Там прочитът на традицията включва дори изкъпване с Божоле“, коментира г-жа Весела Тодорова- Мозеттиг – директор на Френско-българската търговска и индустриална камара. В разговора ни по темата тя разкри интересни подробности за френската традиция и за отбелязването на предстоящия празник в София и сподели добрата новина, че

тази година гроздовата реколта е качествена

и младото Божоле ще е с концентиран вкус и аромат.

Проследявайки историята на ритуала, стигаме до 1951 година, когато една малка революция поставя бутилираното в региона Божоле вино от сорта „гаме“ във фокус. Божоле, дало по-късно името и на виното, е наименованието на френския регион, обособен между градовете Макон и Лион с топъл климат, в който се усеща близостта на Алпите. Вината, прозведени в този регион, са защитени с названието за географски произход „Божоле“ и носят специфични качества, повлияни от уникалните за местността условия: комбинация от води, почви, растителни и животински видове.

По това време във Франция  е имало определена дата, на която е било прието да се отварят вината със сертификат за произход. Това обичайно е ставало през декември. През 1951 – а, тъй като годината е била благоприятна, лозята са дали много грозде и производителите от региона на Божоле, който е топъл като климатични условия, в един момент се оказват с голямо количество вино. Те предявили молба към държавата да им разреши да го отворят по-рано – още през ноември. Изключението станало правило и традицията по посрещането на младото Божоле се превърнала в празник, в който съвсем естествено се добавили и хранителните продукти, произведени в региона.

Какво се комбинира добре с младото Божоле ?

Регионът на Божоле е известен със своите кулинарни традиции. Подходящите комбинации са многобройни и варират според вкуса, а французите обикновено го съчетават с местните сирена и колбаси. Тези от телешко месо, сушени в естествени условия, без допълнителна преработка и всички сирена, които са от региона на Божоле и от съседните региони на Савоя например, имат изявен вкусов характер и добре се съчетават с пивкото младо вино. Някои от тях са познати и в България. Например ястието, наречено „престилката на ловеца“ представлява всъщност деликатес от вътрешности, които се консумират и в нашата страна, но се приготвят по различен начин.

„За по-фините вкусове младото Божоле се съчетава много добре и с шоколад“, отбелязва г-жа Мозеттиг. Виното има плодови нюанси, които тази година ще са още по- наситени. Годината беше топла, поради което гроздето е узряло по- рано от обикновено, събрано е по- рано и е много силно концентрирано и ароматно.

Посрещането на Божоле Нуво във Франция е всенароден празник

Макар че тази дата не е включена във френския календар с официални празници, посрещането на Божолето във Франция е всенароден празник, отдавна излязъл извън границите на региона Божоле. Първата бутилка от новата реколта се отваря привечер на третия четвъртък от ноември. Ресторантите изваждат пред вратите си масички за дегустация. Отварят виното, сервират на всички, заедно със сирена и сушени колбаси. Създава се истински празнична атмосфера, особено ако навън е студено, както обикновено по това време на годината. На туристическите места могат да ти предложат чаша Божоле дори в такси.

Младото Божоле е непретенциозна напитка, особено в сравнение с други френски вина, които отлежават и създават вкусовете си с години. Но ето че именно то става известно и славата му се носи по цял свят. Това се дължи на нотката на нетърпение и очакване и празничната атмосфера. Още през 50-е тази традиция се е превърнала в успешна маркетингова стратегия.

Младото Божоле е с по-ниско съдържание на танини, в сравнение с българските вина. Това, като цяло е характерно за повечето френски вина. „По отношение на виното България има предимства, казва г-жа Мозеттиг. И ние имаме силни традиции, датиращи още от епохата на траките. Имаме уникални сортове като мавруд и димят, които винаги предлагам на нашите чуждестранни гости като сортове за дегустация. Някои френски компании произвеждат вина, спазвайки българските технологии и традиции, като ги съчетават и с френските технологии. От своя страна много български винарни ползват френски бъчви заради високото им качество. Произвеждат се купажни вина, съчетание от френски и местни сортове. Що се отнася до успеха на нашите продукти на френския пазар трябва да се има предвид, че във Франция много се цени, когато продуктът е естествен и качествен. А може би и на нас ни е необходима една добре разказана история, като тази на Божоле Нуво, в която да облечем нашата традиция и да я превърнем в успешна стратегия.“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара