Често чуваме или четем за хора, които дръзват да предизвикат собствената си воля и да докажат на какво е способен човешкият дух. Изправят се пред изпитания, които са достойни за роман и будят всеобщо възхищение с проявената сила и смелост. Точно такива двама млади българи ще подкрепя VIVACOM тази година във всичките им изпитания.

Vivacom 1

Кирил Николов-Дизела е най-добрият български планински бегач. Той е многократен национален и балкански шампион по ориентиране и заема челните позиции в редица европейски и световни шампионати. Кирил Николов придоби популярност в спортните среди със своите екстремни изпитания още през 2013 г., когато изкачи петте най-високи върхове в България с бягане и преодоля общо 100 км по пет трасета и над 7000 м денивeлация само за 22 часа и 39 минути. Същата година той надбяга лифта на Драгалевци.

Прякорът Дизела има любопитна предистория, която не е свързана с горивото, а с легендарната германска биатлонистка Уши Дизел. Всичко започнало от тийнейджърска възраст, когато съотборниците му измислили прякора Уши, който впоследствие бива изменен на Уши Дизел, а с времето за по-кратко само Дизела.

Тренировъчният процес на Кирил Николов е изключително тежък. Той тренира по четири пъти на ден, а средното разстояние, което пробягва на месец, е около 800 км.

Първото участие на Дизела в рамките на партньорството с VIVACOM беше в Париж в края на март, където той се състезава с още 40 професионалисти от цял свят в скоростно изкачване на Айфеловата кула. Българинът завоюва сребърен медал с постижението си от 8 минути и 12 секунди,  като успя да изкачи точно 1665 стъпала до върха. Подготовката за състезанието във Франция му отнема 2 месеца, в които изкачва кулата на Копитото, 500 стъпала на стената на язовир „Кърджали”, 800 стъпала на Шипка, както и паметника в Шумен, който е с най-много стъпала в България – повече от 1 300.

След големия успех в Париж, Дизела вече се готви за новите предизвикателства, сред които изкачване на най-високия връх в Гърция – Митикъс в планината Олимп. Световно първенство по ориентиране в Шотландия и преодоляване на маршрута връх Ком – нос Емине През дъждовното лято на 2014 г. Дизела не успя да подобри записаното вече време за най-бързо преодоляване на маршрута по билото на Стара планина. Той се отказа 11 километра преди финала заради ужасните метеорологични условия, но тази година ще опита отново да преодолее себе си и природните стихии.

Vivacom 2С още по-екстремна задача се е захванал българинът с монголска кръв Филип Лхамсурен, познат с участието в „Сървайвър“ и приключенията си в най-отдалечените точки на света. В началото на април той предприема ново предизвикателство – пътешествие по поречието на река Амазонка.

Филип ще прекара шест месеца, прекосявайки маршрута от Тихоокеанското крайбрежие на Еквадор до вливането на Амазонка в Атлантическия океан на територията на Бразилия. Амбициозният преход  включва преминаване на приблизително 1500 км по суша и  6600 км по вода. Филип ще се движи основно пеша и с колело, а плаването ще става с автентична пирога. Едва 6 човека в цял свят са успели да преминат по цялото поречие на най-голямата река в света, която е арена на силни тропически бури и пиратски набези, а непристъпната джунгла около нея крие отровни растения и диви животни.

В тази недостатъчно позната и далечна територия Филип ще разчита за своята връзка с цивилизацията на сателитен телефон, предоставен от VIVACOM. Компанията твърдо вярва в мисията на Филип Лхамсурен да покаже силата на човешките възможности, като с минимум екипировка и без да вреди на природата, изследва резултатите от човешката дейност в тази част на света. След завръщането си в България пътешественикът планира да опише видяното и преживяното в книга и фотографска изложба.

Филип вече има две издадени книги. „Душата на човека“ разкрива емоциите му по време на пътуване на изток – по земите на Сибир и далечните провинции на Монголия, а „По забравените пътища“ разказва за петмесечния преход на 10 000 километра от Родопите до Памир, изминати само на колело.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара