Дарин Маджаров е основател на „Уча.се“ – образователната онлайн платформа, която вече променя българското образование за добро. За мен Дарин е Дарко.

Той е от хората, които виждат една среда и, вместо да отминат, я променят. За добро. Свири на китара, понякога пее, слава Богу по-рядко. Играе футбол, чете и винаги е в крак с тенденциите, които водят към бъдещето. Знае, че няма пряк път и че всеки път, който и да е той, просто трябва да се извърви. Дарин е фантастичен. Не мрънка и не си губи времето. Няма да ви го загуби и сега.

Дарко, какъв е смисълът на образованието?

Смисълът е да придобиваш умения, с които да живееш по-успешен и щастлив живот. Учиш инженерство, за да придобиеш уменията и да изпълниш мечтата си – да създадеш електрически автомобил, например. Учиш медицина, за да имаш знанията да спасяваш човешки животи, което винаги ти е било мечта. Ходиш на уроци по цигулка, за да развиеш способностите си и да свириш пред хора, с което да ги вдъхновяваш. Ходиш на училище – не за да не пречиш на вашите, докато са на работа, а за да придобиеш умения, с които да си постелеш за един по-щастлив живот.

Каква е разликата между времето, в което ти беше ученик, и времето на сегашните ученици?

Сегашните ученици разполагат с много повече удобства и ресурси, които да използват. Единствената им пречка възниква, ако „искат, ама нямат желание“. Едно време, без интернет, можеше да надникнеш в живота на лидерите по света само през някоя биография. Сега отваряш телефона и всеки ден те са пред теб. Можеш да се учиш от тях и да наблюдаваш как те подреждат живота си. Ако си ученик днес и ти е мерак да се развиваш, да създаваш, просто трябва да имаш желание – всичко е пред теб.

На кого помага повече „Уча.се“ – на учениците или на родителите?

Смятам, че помага най-много на България и на обществото ни. Много хора сега казват: „Искаме по-добър живот, искаме западни заплати, искаме, искаме…“. За всичко това отговорът е само един – по-добро образование. Защо? Когато човекът Х има добро образование и развити умения, веднага ще го вземат на работа или ще започне свой собствен бизнес. Така Х ще изпълни някоя своя лична мечта и ще създаде продукт или услуга, която ще подобри живота на останалите. Ще изкара пари, с които ще подобри живота си, ще го направи по-удобен и привлекателен, по-лесен, но с тези пари ще промени и средата, която го обгражда. Защото част от тях ще „влязат“ в държавата, а с тях ще се направят пътища, детски градини, още по-добри условия за всички нас. Тоест, всичко, което хората искат, минава през личните умения на всеки един човек в обществото. Колкото е по-кадърен и с повече възможности всеки един от нас, толкова повече има за всички ни. С „Уча.се“ целта ни е точно това – да помогнем на всеки човек да разгърне пълния си потенциал.

Ucha.se e глобална образователна платформа, която показва на децата и учениците, че ученето може да бъде забавно, запомнящо се и вдъхновяващо. Ти от какво се вдъхновяваш? Какво те забавлява и кои са паметните моменти в твоя живот?

Вдъхновяват ме личните истории на хората, които ползват сайта. Знам от личен опит колко е готино да живееш живот, в които изпълняваш някоя своя мечта – това е моят живот в момента. Когато човек ми разкаже как е успял да се вдъхнови от Уча.се, справил се е чудесно на изпитите и е станал после, например, лекар, това ме прави много щастлив. Ежедневно научавам за стотици подобни истории на българи, които поемат по мечтания път. Симо, не можеш да си представиш, колко яко е това… С напредването на годините стават десетки хиляди… В момента в Уча.се има около 800 000 регистрирани ползватели.

Какви бяха най-смелите ти очаквания, когато започваше?

Ами аз подхождам много практично към ситуациите и действам. Не се оставям да се рея в някакви неосъществими мечти и грандиозни цели далеч напред във времето. Правя най-доброто възможно към момента, вслушвам се и следвам обратната връзка от живота и вземам решения. Не съм следвал някакъв грандиозен план, единствено се фокусирах от ден за ден във всяко предизвикателство.

А къде сте сега?

Станаха 8 години от началото на Уча.се. Поглеждам към сайта и виждам, че учениците, учителите и родителите са изгледали над 65 милиона видео урока. Изградихме прекрасен екип от над 200 много готини колеги. Създадохме над 16 000 видео уроци и тестове за всеки училищен предмет и клас. Уча.се се превръща все повече в част от ежедневието на българското образование. И това е супер, защото носи много допълнителна стойност на хората.

Дарко, запознай ни с хората, които са около теб. Това е една голяма и добре смазана машина. Как изглежда „Уча.се“ отвътре? Кой е „мозъкът“ на операцията, кои са „мускулите“?

Много голяма част от успеха на машината се дължи на уроците от спорта. През ученическите си години прекарах хиляди часове в тренировки по шах и след това по футбол. Докато играех шах, научих, че всички фигури работят в обща стратегия, за да победят. Когато играех футбол, научих пак същото – само че не с фигурки, а с реални хора, всеки със собствения си характер. Освен това разбрах, че не ми е толкова важно аз да вкарам гол, предпочитах да подавам, да създавам красота в играта. Тези принципи налагаме и в Уча.се. Събрали сме се хора, които мислим сходно за екипната работа. Постоянно има кой да подаде точен пас и хора, които да вкарат. А ако пропуснем да вкараме и се провалим в някоя ситуация, сядаме, анализираме, учим и продължаваме напред по-силни.

Какво научи за образованието в България, откакто си част от него?

Че е изключително подценена ролята на родителите в образователната система. Много родители изцяло са „аутсорснали“ децата си към училището и учителите. В семействата, където образованието е ценност, има готини отношения между родители и деца, всичко е 6. Там децата се справят и получават добро образование. Аз съм от Дряново, където живеят 5-6000 души. Колко ли оправдания са можели да си измислят родителите ми и да ме оставят по течението? Но те са направили друго. Положили са усилия да разбера, че единственият начин да имам добър живот, е като получа добро образование. Разбрал съм го. И в много случаи това е достатъчно.

Как „Уча.се“ помага на бизнеса, защото това не е просто сайт, от който да разбереш, кой е най-високият връх в Африка, нали?

Симо, идеята на Уча.се е да направи ученето по-лесно и по-забавно. Оттам учениците стават по-мотивирани да приемат ученето и усилията за задължително „движение“ в живота им – във и извън училище. Тази настройка прави хората по-конкурентни, по-активни и инициативни, по-щастливи. Хората с желание и амбиция винаги са ценен актив. Звучи малко философски, ама не искам да развалям хубавия ни разговор с прекалено практични неща, като пакетите, които предлагаме, или корпоративната социална отговорност, с която можем да сме полезни на бизнеса.

Може ли един практичен въпрос?

Давай!

Кой е най-високият връх в Африка?

За мен е Нелсън Мандела – уникална история има този човек! И още един африканец, с когото учихме в университета в Германия. Беше много грозен, но така увлекателно говореше на момичетата, че постигна много успехи.

Какво успя да научиш от собствения си сайт?

От сайта научих, че традицията за July Morning е тръгнала от България… Гледах едно такова видео и се ядосах. Щях да се карам какви измислици правим, а пък то… Вярно от България започва!

Какъв ще стане „Уча.се“, когато порасне?

Всичко зависи от менталното здраве на екипа ни. Без майтап. Имаме специална програма с медитации и други упражнения, с която ежедневно тренираме. Искаме да се запазим уравновесени, спокойни, енергични. Ако е така, ще можем да вземаме в повечето случаи правилни решения и Уча.се ще цъфти.

А, кое е логичното развитие на „Уча.се“? Имате армия от лоялни клиенти, които не само се нуждаят от вас, но и определено ви се кефят. Какво ще правите с тях, когато те пораснат?

Нали знаеш как във филмите почти винаги се случва следното… Главният герой изведнъж изпада в трудност. Появява се някой магьосник или спасител, който му помага да продължи напред. След време – пак беда, пак идва помощник. И така главният герой постепенно постига своята цел. Нашата роля е точно на този помощник. Нашите фенове са главните герои. Всеки в своя си филм. Ще помогнем на главните герои да преминат през трудностите на училището по най-приятния начин, а после те ще си продължат напред към следващите предизвикателства. С футболни думи казано: ще подадем чудесен пас, за да може още в ранна възраст учениците да открият за 1:0 в своя живот……Ех, само как го казах.

Виждам, че в теб дреме един футболист, който отвреме навреме се пробужда. Дарко, кое е най-важното, което трябва да знаем за живота и което няма да научим в училище?

Не знам, Симо, кое е най-важното… Наистина не знам.

Значи възможността да не знаеш всичко и да останеш любопитен?

Способността да знаеш, че отговорът е само половината от уравнението, а въпросът е другата половина. Но най-важното е никога да не спираш да питаш.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара