„Ориент експрес“ пътува по линията Париж-Истанбул веднъж годишно и минава през България. Гостите от цял свят, които изживяват едноседмичното си приключение в лукс, са не повече от стотина. За тях предано се грижат 42 души персонал от Франция и Италия.

Аристократичното очарование на най-прочутия влак в света е вдъхновило не само Агата Кристи, но и автори като Греъм Грийн, Сидни Шелдън, Иън Флеминг… Между другото, времето на действието в „Убийство в Ориент експрес“ е датирано съвсем точно – зимата на 1929 година, когато влакът попада в снежна буря.

Началото на пътуването за богоизбрани е на 4 октомври 1883 година с първия маршрут, съединил Запада и Изтока. Купетата са разкошни, в стил ар-деко и  всяко едно от тях разполага със собствена баня със студена и топла вода. За първи път в света.

Създател на „Ориент експрес“ е белгиецът Жорж Нагелмакерс. Името на влака пътниците измислят спонтанно. В онези времена (а и днес) воаяжът с него се е смятал за едно от най-незабравимите и авантюристични пътешествия.

По различно време сред пасажерите са били Франц-Йосиф,  Оноре дьо Балзак, Шарл де Гол, Агата Кристи, Елизабет Втора и много други знаменитости. Най-известният му машинист е цар Борис III, който е управлявал машината на територията на България. Баща му, цар Фердинанд Сакскобургготски, също я е карал, но неговият стил предизвиквал оплаквания от страна на пасажерите.

През 1977 година, когато влакът слиза от релсите, се намесва Джеймс Шърууд. Той изкупува вагоните и дава още 16 млн. долара, за да издири и реставрира всички оцелели оригинални вагони от различни краища на Европа.

Точно 99 години след първото си пътуване, „Ориент експрес“ отново хвана пътя. Този път под името Venice Simplon Orient Express, с което минава през Русе.

На борда е забранено да се носят джинси, независимо колко известен или състоятелен е пасажерът. А за вечерята във вагон ресторанта се изисква спазването на строг дрес код – вечерни рокли, смокинги, папийонки.

В цените на билетите (между 6 и 8 хиляди евро) е включен и престоя в хотел Belmond Cipriani. По-късите пътувания – до Венеция и Верона или до Белин, струват по-малко. През ноември маршрутите се съобразяват с Виенския бал.

По време на линията Париж-Истанбул, която е най-желана, защото е веднъж в годината, пътниците слизат и разглеждат Будапеща, Букурещ и Варна.

През 30-те години на ХХ век влакът е спирал и в София, както свидетелства Агата Кристи. Макар да е една от причините за популяризиране на легендарния влак, сюжетът в „Убийство в Ориент Експрес” не се развива по оригиналния маршрут, а по така наречения Simplon Orient Express, който е създаден след Първата световна война и преминава през Милано, Венеция, Загреб, Белград и София.

И до днес Ориент Експрес не е просто пътуване, а взрив от преживявания. В това се корени неувяхващата му слава. По същата причина мнозина изсипват един кош пари, за да се придвижват бавно, но в разкош и ухажвани да се наслаждават на гледката.

Неотдавна три от вагоните на легендарния влак бяха продадени на търг на частни колекционери, общо за половин милион евро. В света са запазени едва 40 вагона от „Ориент експрес“, което обяснява силният интерес към аукциона.

Атмосферата връща пътниците в Бел епок. Кухнята е френска, персоналът – от изискано облечени полиглоти. Вината са подбрани от сомелиер за конкретното пътуване.

А ето и маршрутът на пътешествието. Представете си, че сте сред щастливците!

Качване на борда на Venice Simplon-Orient-Express от Източната гара в Париж в ранния следобед. След като бъдете посрещнати от любезните стюарди, можете да се опуснете във Вaшето купе с чаша ароматен чай. По-късно се насладете на вкусна гурме вечеря на борда на влака.

Ден 2

Будапеща

Подарете си красивите гледки по пътя към Унгария. Континенталната закуска ще бъде сервирана във Вашето купе, a обядът ще ви очаква в изискан ресторант. Следобедният чай ще бъде сервиран в по-късните часове. След пристигане в Будапеща ще бъде осигурен трансфер до луксозен хотел. Вечеря и нощувка в Будапеща.

Ден 3

Будапеща

След закуска в хотела, се насладете на туристическата обиколка из Будапеща. Включен е и обяд в местен ресторант. Присъединете се към влака късно следобед и прекарайте време на бара преди вечеря, докато влакът пътува към Румъния.

Ден 4

Букурещ

Влакът ще пристигне в планинския град Синая, след закуска. Там можете да посетите замъкът Peles. Връщане във влака за кратко, пътуване до Букурещ. След пристигане- настаняване в хотел Athenée Palace Hilton, където по-късно ще бъде сервиран и Вашият обяд, а в следобедните часове има кратка туристическа обиколка из града. Вечеря в Букурещ.

Ден 5

Букурещ

Качване на борда на влака сутринта и отпътуване на юг по крайбрежието на Дунав към България. Следобед ще има кратка разходка. Вечеря в Букурещ. По време на следобедния престой ще спрете и ще се насладите на впечатляващия град. Обядът и вечерята ще бъдат сервирани във влака, докато прекосявате красиви места. Последната нощ ще прекарате на борда на Venice Simplon-Orient-Express.

Ден 6

Истанбул

Рано сутрин влакът стига в Турция. След закуска и обяд на борда на Venice Simplon-Orient-Express, влакът пристига в Истанбул.

www.dromomania.bg

Facebook Twitter Google+

0 Коментара