Ако смятате, че вашето дете бие всички рекорди по инат, има собствено мнение за дневното си меню, за часа на лягане, за уроците и образователната система по принцип, не се отчайвайте. Според новите изследвания на психолозите, цитирани от сп.Time, вашият наследник има всички шансове да се превърне в отлично образован лидер и да постигне повече в живота от „послушните деца“.

Back view of boy (6-7 years) covering ears

Учените наблюдавали деца в ранните им училищни години. Тези от тях, които са проявявали тежък характер и неподчинение в къщи и в училище, четиридесет години по-късно са се превърнали в богати възрастни.

Авторите на изследването не обясняват пряката връзка между детския инат и успеха в зрялата възраст, но предполагат, че децата, които са „непослушни“, имат по-високи изисквания към себе си и околните, дори когато пораснат. Те се стремят да постигнат целта си на всяка цена, независимо дали става дума за отказ от броколи в чинията или за успеха на някоя сделка в бизнеса. Те имат силната воля да водят битки, които за другите са безсмислени.

Разбира се, родителите също имат роля в израстването на техните деца като успешни възрастни. Много е важно, твърдят специалистите, майката и бащата да комуникират с инатливото си дете, да ги слушат и да се опитват да ги разберат.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара