Папа Франциск е признал второ чудо, извършено от майка Тереза, което според каноните на римокатолическата църква е достатъчно, за да бъде обявена монахинята от Калкута за светица. Канонизацията вероятно ще се случи догодина.

Portrait of Mother Teresa

Първото чудо е от 1998 г., когато индийката Моника Бесра се гърчела от болки, дължащи се на стомашен тумор, в приюта към мисионерството на майка Тереза. Случаят било обявен от лекарите за безнадежден. Тогава монахините сложили медальон с лика на майка Тереза върху стомаха на болната и започнали да се молят. Скоро болката утихнала и туморът изчезнал.

Папа Йоан Павел Втори признава случая за чудо и обявява монахинята за блаженна.

Вторият случай е от 2008 г., когато бразилец с множество мозъчни тумори успява да се излекува заради молитвите на неговите близки към майка Тереза.

Агнес Гондже Бояджиу е родена в семейство на албански католици в Скопия през 1910 г. На 18 години тя напуска дома си, за да стане мисионерка в ордена на Сестрите от Лорето. Скоро заминава за Британска Индия и започва своето послушничество в манастир в Бенгал.  През 1948 г. майка Тереза започва самостоятелната си мисионерска дейност сред бедните в Калкута, като първоначално основава училище, а по-късно и орден „Мисионери на милосърдието“. В края на 20 век организацията й вече включва 4000 монахини поддържащи множество сиропиталища, хосписи и благотворителни центрове по целия свят. 

През 1979 г. монахинята получава Нобелова награда за мир за борбата й с бедността. Майка Тереза умира от инфаркт през 1997 г. в Калкута. Погребана е с държавни почести.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара