Когато съм с теб, по цяла нощ сме будни!
Когато те няма, не мога да заспя!
Хвала на Бога за тези две безсъния!
И даже за разликата между тях.
Руми

portrait-119851_960_720

“Всички връзки започват и завършват с раздяла”, така Джеймс Холис започва една от книгите си. Изпълваме ежедневието си в мисли за „незаменимият друг“, който в повечето случаи осмисля дните ни и дава цел на нашето съществуване. Всички теории от рода на „ние сме си самодостатъчни и трябва да се учим да сме такива“ ни се струват бледи, безумни, лишени от смисъл дори. Борим се да запазим „половинката си“ с всички средства, макар и понякога това да ни струва изгубване на собственото Аз и идентичност. Замислям се настина ли ние, хората, сме склонни да заменим връзката със самите себе си за връзката с „Вълшебният друг“, надявайки се, че така ще постигнем щастие? И още по-голямото предизвикателство –

как да се държим с този, който някога ни е бил близък, и с който сега пътищата ни са разделени?

Разделите са тежки и всеки, който е преминал през поне една ще потвърди това. Създават ни усещане на изгубеност, самота, отчуждение от света, изоставеност. Влизаме в ситуация, в която ни се налага не само да не сме до любимия човек, но и да се сблъскаме с нашето собствено Аз, което сме изгубили някъде по пътя. Истината е, че губенето на партньор в много случаи води до губене на „себе си“. Паразитните изрази като „той/тя беше моя половинка“, „вече не съм цял“, „сърцето ми е разбито“ се преживяват буквално и ни вкарват в една тревожност, която психологията описва като тревожно разстройство при раздяла.

Симптоми

От психологическа гледна точка преминаващите през тежка раздяла изпитват следните симптоми:

  • Невъзможност да преценяват ситуации
  • Потребност от непрекъсната динамика и невъзможност да се стои на едно място
  • Проблеми със съня, чести кошмари свързани с партньора
  • Силно чувство за вина; самообвинения за приключилата връзка
  • В по-тежки случаи – депресивни състояния

Практиката показва, че колкото повече хората чувстват, че израстват и се променят в положителна посока в една връзка, толкова по-вероятно е да изгубят реална представа за себе си по време на раздялата. Не мога да не се замисля в този случай с кого всъщност се разделяме – с нашата половинка или със самите нас? И какво е партньорството –

опит за щастие или „инструмент“, с който „заместваме“ липсите на Аз-а си?

Ако трябва да направим една дисекция на разделите, то това, което ще води до образуването на раковите клетки е чувството на отхвърленост, което води до промяна на отношението ни към нас самите. Тези, които са се почувствали отхвърлени споделят за „огромна емоционална болка“, която не отминава с години. Това усещане дава отражение и на новите връзки, които създаваме – чувство на страх да се привържем и да създадем пълноценни отношения, издигането на стени, но най-вече страхът да не бъдем отхвърлени отново. Пишейки това, си спомням за един мой клиент, който сравняваше раздялата с дългогодишната си половинка с кутията на Пандора:

„Когато тя ме изостави, усетих отварянето на кутията на Пандора, в която на дъното, като две празни фантазии останаха любовта и доверието“.

Тези думи ме карат да се замисля кога една раздяла би могла да се изживее като здравословен момент, в който и на двамата партньори се отварят нови възможности за изживяване? Обречени ли сме цял живот да страдаме от отхвърляне или бихме могли да бръкнем на дъното на кутията и да запазим доверието и любовта към нас самите? Можем ли да се научим да не приемаме раздялата като правопропорционална на нашия АЗ, така че да можем да излезем от едни неработещи отношения с минимални емоционални щети?

separation-1757160_960_720

Каквото и да си говорим, ще има случаи при всеки един от нас, в които ще се усещаме отхвърлени. В крайна сметка, за добро или лошо, това е част от живота. Има начини обаче, с които психотерапията работи, и които могат да ни помогнат да се справим и преминем по-лесно през тези моменти с минимални емоционални за нас щети:

Останете сами със себе си

и съвсем честно се замислете за причините довели до раздялата/ отхвърлянето – при разпад на едни отношения няма вариант, в който само единият да е виновен. Това е подобно на принципа, че в един конфликт винаги има замесени поне две страни, иначе няма да има конфликт. В този смисъл е напълно излишно да обвинявате само и единствено себе си за случилото се. Какво и да сте направили във връзката си, поведението ви е било в резултат на нечия друга реакция. Така че оставете самообвиненията пред вратата, те нямат място тук.

Излезте от света на личните недостатъци

огледайте се, помислете за външните фактори, които биха могли да имат нещо общо с раздялата – дали пък не сте били твърде различни? Или пък сте гледали в различни посоки? А може би сте били твърде млади, когато сте създавали тези отношения? Всички тези фактори са извън вас и също дават отражение на начина, по който са се развили отношенията ви. Не ги пренебрегвайте.

Отхвърлянето не се случва само на вас

звучи клиширано, но е факт. Харесва ли ни или не, то ще се случва под една или друга форма, докато не намерим лек за него. И това не важи само за нас, а за всички хора. Ключът тук е да се опитаме да разберем какво ни носи като урок за нас самите и кое е това, което все още не сме разбрали за себе си. Да можеш да израснеш и преодолееш себе си след тежък момент е най-трудното, но и най- великото усещане.

Бъдете толерантни към себе си

въпросът при усещането на отхвърленост не е „Защо на мен“ или „Защо сега“, а „Какво послание ми носи тази случка“. Забелязала съм, че често имаме склонност да се самобичуваме и обвиняваме за лошите моменти. Е, имам новина за вас, понякога нещата се случват въпреки нашите усилия да ги избегнем и колкото и да ни е трудно да си признаем, е за наше добро. Позволете си този път да не бъдете виновни за случилото се.

Потърсете специализирана психотерапевтична помощ

чувството на отхвърленост би могло да бъде подсказка за известни съществуващи лични проблеми. Добре е в тези случаи да се доверим на професионалист, с който да намерим решение на проблема, за да не се сблъскаме отново с него в следващата си връзка. В тези случаи терапията ще работи с миналите ни преживявания и ще ни помогне да стигнем до начини, с които да се преборим с това паразитно чувство.

Колкото и да ви е трудно не забравяйте, че е предизвикателство да намерим идеалния партньор, преди да сме намерили себе си. Можем да научим много за нас от връзките си и начина, по който са приключили.

Още статии от авторката на: www.analysingminds.com

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара