Решението да навлезеш в света на йогата може да се окаже доста объркващо преживяване. Наистина ли има толкова много видове йога и каква точно е разликата между Anusara и Ashtanga?

pilates

Е, в тази статия ще се опитаме да обясним какво представляват отделните и най-популярни видове йога, като ви препоръчваме да опитате няколко различни вкъщи, за да изберете най-подходящия за вашето темпо и себеусещане в момента.

Anasura

Anusara е сравнително нов стил йога. Разработена е от американецът Джон Френд през 1997 година и следва вярването, че във всеки от нас се крие богинята Anusara. Този стил цели чрез физическите практики в йога да помогне на човек да отвори сърцето си, съзнанието си и да позволи на богинята вътре в него да се прояви.

Класовете по Anusara йога са изключително натоварващи за тялото и ума.

Ashtanga

Ashtanga практиката е базирана на древните йога учения, но става популярна след пренасянето й на запад от Патабии Джойс през 70-те години на миналия век.

Ashtanga е натоварваща тренировка, следва специфична последователност от движения и е сходна на Vinyasa, където всяко движение се свързва с определена техника на дишане. Ashtanga обаче следва винаги едни и същи пози в една и съща последователност. Тя е загряваща и изискваща физическа издръжливост.

Bikram

Към днешна дата едни от най-лесните за откриване са класовете по Bikram йога. Тя възниква преди около 30 години, когато Bikram Choudhury започва да води йога класовете в изкуствено затоплени стаи. Докато преминавате през 26-те пози в този клас, ще се изпотите както никога досега. Подобно на Ashtanga и тук се следва винаги определена последователност на позите всеки път.

2 (2)

За да сме максимално честни, голяма част от популярността на този йога стил се дължи на факта, че във времето Bikram осъди много йога студия, които претендираха да преподават Bikram йога, но не следваха точната последователност на позите.

Hatha

Hatha йога е събирателно за всички видове йога, които включват физически йога пози. Почти всеки йога клас в Западния свят е Hatha йога. Когато класът носи това име, това най-общо означава, че ще практикувате базови йога пози. Най-вероятно няма да се изпотите в този клас, но пък ще си тръгнете с усещането, че сте по-високи, отпуснати и спокойни.

Hot yoga

Като цяло Hot йогата се различава от Bikram практиките само по дребни специфики на залата, в която се тренира. Имате отново една гореща среда, в която се потите усилено.

Iyengar

Iyengar йогата се развива и популяризира от Айенгар и е йога на детайлите. В тези класове се обръща изключително внимание на правилното изпълнение на всяка поза. За да помогне на всеки практикуващ този стил, учителят ще е осигурил в залата разнообразие от блокчета, одеала, ластици, столове и подобни. Тук няма много вертикално движение, така че няма да усетите забързване на сърдечния си ритъм, но пък ще откриете колко изискващо концентрация е оставането в дадена поза.

Инструкторите по Iyengar йога преминават задълбочено обучение, така че ако имате някаква травма или хронично заболяване, това е възможно най-добрият избор за вас, тъй като ще получите детайлни инструкции.

Restorative

Restorative йогата е прекрасен начин да се отпуснеш и да успокоиш опънатите нерви. Тези класове са свързани с достатъчно помощни материали, за да може човек да изпълнява пасивни пози, което му позволява да усети ефекта от тях, без да се напряга. Добра възстановяваща практика е много по-тонизираща и подмладяваща от следобедна дрямка. Голяма част от студията организират такива класове петък вечер, когато всеки има нужда от качествена почивка.

Vinyasa

Vinyasa идва от санскрит и в превод означава грубо „да станеш част от специален ритъм“, в Hata йогата това е определената последователност от движения.

Vinyasa класовете са известни с плавните, но натоварващи движения. Vinyasa инструкторите подготвят своите хореографии така, че да се преминава плавно от една поза в друга и обикновено са подплатени с музикален фон. Натоварването тук е сходно на това в Ashtanga, но Vinyasa класовете са различни един от друг и няма да намерите никъде повтаряща се хореография.

Ако не обичате повторението и сте готови да откриете нови физически предизвикателства за себе си, то Vinyasa е вашият йога стил.

Kundalini

Практикуването на Kundalini йога включва постоянно, укрепващо тялото движение. Преминаването от поза в поза тук цели отключването на нашата кунделини енергия, т.нар, висша енергия. Ако не сте запознати с термина, просто си представете натрупана в основата на гръбнака ви енергия, която чака да бъде отприщена. Kundelini практиката цели да раздвижи енергията нагоре през тялото.

Prenatal

Йогата за бременни включва специално разработени за бъдещи майки движения и пози. Тя помага на бременната жена във всеки етап на бременността. Голяма част и наскоро родилите започват процеса на възстановяване на тялото си именно с такива класове.

Когато мускулите и тялото ви са в кондиция по време на бременността, ще родите по-леко и ще влезете във форма по-бързо след това.

Tantra

Последният стил йога, който ще разгледаме тук е Tаntra йогата. Това е практика, която помага на двойките да задълбочат връзката и разбирателството помежду си, помага за създаването на дълбока духовна връзка между тях.

3 (1)

Голяма част от стиловете, които разгледахме, ще откриете в програмата на WnessTV. Препоръчваме ви да отделите време, за да изгледате и да се запознаете с различните практики, движенията и пози, включени в тях, да опитате поне няколко различни вида, преди да прецените, че сте открили своята йога практика.

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара