Ако няма на кого да го оставиш – нямаш избор. Тръгва и толкова. Но ако има, кое е кое е по-правилното решение – да се престрашиш и да го хвърлиш в живота или да си постои още някоя и друга година вкъщи под специалните грижи на баба или детегледачка. Това е дилемата на прага на детската градина. Решението в крайна сметка е ваше. Само ще изброим някои „за“ и „против“ детската градина.

child-1522870_960_720

Добре е, защото… ще се включи в колектив от връстници

Към три-четиригодишна възраст у детето се появява потребност да общува не само с възрастните членове на семейството, а и с връстници. Ползата от такова общуване е огромна.
• С тях то ще се чувства равно, ще открие първото приятелство.
• Само в компанията на връстници децата се научават да побеждават, а и да губят в честен двубой. Когато възрастните играят с децата, винаги проявяват снизходителност, без да си дават сметка, че децата усещат „служебната победа“.
• В играта с малчуганите на неговата възраст детето се учи да се съобразява с чуждото мнение. То знае, че е с възрастните е достатъчно да се поглезиш или да похленчиш, за да постигнеш своето. Докато с връстниците трябва да усвоиш умението да предложиш интересна игра, да спазваш правилата, да отстъпваш, за да не те отхвърлят.
• В компанията на други деца е по-вессло.

Но има и минуси

Кой е казал, че приятели се откриват само в детската градина?! С връстници то може да се запознае и на детската площадка. Разбира се, в този случай общуването с тях ще е ограничено, но затова пък ще можете да подберете приятелчета от семейния ви кръг или подобаваща среда. Така ще намалите опасността да се прибере вечер от детската градина с багаж от неприлични думи и непристойни жестове.

Добре е защото… мама не е там

И това е изключително полезна възпитателна мярка за разглезените, единствените или късните деца. Рано или късно ще им се наложи да проумеят и да приемат, че светът не се върти около тях и не всеки ще изпълнява прищевките и желанията им. Нито пък ще им се възхищава непрекъснато.

Но има и минуси

• Раздялата с мама и дома за цял ден е огромен стрес за малкото същество. Някои психолози твърдят, че детството, прекарано вкъщи, създава чувство за сигурност и защитеност за цял живот.
• Освен това, когато пращате детето в градина в ранна възраст, вие най-вероятно определяте съдбата и на бъдещите си внуци. Една от теориите в психоанализата гласи, че отглеждането на няколко поколения жени в седмични или дневни детски градини е приглушило майчинския инстинкт и затова днес те смятат, че възпитаването на децата не е тяхна грижа. То трябва да става извън семейството.

kindergarten-504672_960_720

Добре е, защото… има и други възрастни

В общуването с детските учителки и леличките то ще се научи да слуша, разбира и изпълнява изисквания, които предявяват не само родителите (единственият авторитет до този момент), а и други възрастни. Това е добра подготовка за училище.

Но има и минуси

Учителката може да се окаже лоша. Или небрежна. Освен това, ако искате детето да възприеме вашите ценности и жизнен мироглед, не бързайте да пускате птичето от гнездото.

Добре е, защото… подготвят го за училище

То започва организирано да учи и да се развива в няколко посоки – музика, танци, рисуване, ръчен труд, спорт, чужд език. А в по- старша възраст – да познава буквите, да смята. Можете ли да му осигурите всичко това вкъщи?!

Но има и минуси

Има статистика, според която „домашните“ деца
се представят по-добре на събеседването за прием в първи клас, отколкото връстниците им от детската градина. При първите речта е по-добре развита, а речниковият запас по-богат, тъй като те общуват предимно с възрастни и усвояват техния начин на изразяване.

Нека боледуват

„Вечно ще е болно!“, е един от сериозните аргументи, които разколебават родителите дали да пратят детето на детска градина. Педиатрите обаче изобщо не приемат този довод за сериозен. Напротив, дори уверяват: това е добре! И обясняват: когато тръгнат на детска градина, децата започват да боледуват не защото имунитетът им отслабва. Или защото се грижат зле за тях и насила ги простудяват. Просто щом прекрачи прага на градината, детето среща голямо количество нови вируси. Но преболедуването им изгражда имунитет, който трае няколко години. Затова децата, запознали се с най-популярните в детската градина зарази, впоследствие боледуват по-малко в училище.

play-1568430_960_720

Още през 80-те години на миналия век германски лекари забелязали, че децата от ФРГ страдат по-често от астма и алергии в сравнение с връстниците им от ГДР. Направеното впоследствие сравнително изследване показало, че обяснението се крие във факта, че мнозинството от децата от източноевропейската половина на държавата са ходили на детска градина и съответно имунитетът им е трениран от прекараните детски болести.

Изводът че честите простуди в ранно детство предпазват от астма, бил потвърден и от изследване в американския щат Аризона. Лекари наблюдавали години наред няколко групи деца и установили, че сред тези, които посещавали ясли или били записвани в градина от най-ранна възраст, заболеваемостта от астма била три пъти по-ниска в сравнение с отглежданите вкъщи деца. Наличието на по-голям брат или сестра, които обикновено са най-честите преносители на различни инфекции, също намалява риска от астма при по-малките с около 25%.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара