Изложба „ГОЛОТО МЪЖКО ТЯЛО 1856 -1944“ бе представена в Софийската градска художествена галерия. Проектът на кураторите Аделина Филева, Пламен В. Петров и Рамона Димова е инспириран от две изложби, показани преди няколко години в Leopold Museum във Виена /2012/ и Musée d’Orsay в Париж /2013/. Изложбата е опит за попълване на празнотите в историзирането на присъствието на голото мъжко тяло в българското изобразително изкуство.

1
Станю Стаматов (1886 – 1963) Семейството на художника на нудистки плаж, 1921 маслени бои върху платно, 40 х 62 см Колекция „Тома Николов“

Темата за голото мъжко тяло в големия свят на изкуството не е нова. У нас обаче опити  за представянето й както в пространството на музея/галерията, така и в теоретичен план отсъстват. Изследвана, проучвана, проблематизирана, споделяна като визуален разказ, тази история у нас остава маргинализирана.

2 (2)
Михаил Лютов (1887 – 1965) Игра на вълните, 1926 маслени бои върху платно, 90 х 148 см ГХГ Пловдив

Всяко голо тяло, колкото и абстрактно да е, трябва да събуди у зрителя някаква капчица еротично чувство, пък била тя и най-бледа сянка – и ако не стори това, то е лошо изкуство и лъжлив морал.“ – отбелязва в капиталното си изследване върху голото тяло в изкуството Кенет Кларк.

7
Никола Канов (1864 – 1939) Голо тяло, 1893 въглен върху хартия, 164 х 113 см ИМ Лом

Дори да не се съгласим с тази идеологема в нейната цялост, то като че ли не бихме могли да намерим разумни аргументи да опровергаем твърдението, че „голото“, поне на територията на изкуството, се свързва с понятия като сексуално и еротично. Понятия, които във всяка епоха, като че ли подлежат на предефиниране с добавяне на все повече разклоняващи се договорки и уточнения. Понятия, които се отразяват в традиционната култура на българина и намират свои своеобразни употреби в редица обреди, фолклорни песни, митопоетични представи.

6
Георги Митов (1875 – 1900) Мъжко тяло, 1895 въглен върху хартия, 61 х 48 см Софийска градска художествена галерия

Въпреки това в изложбата „ГОЛОТО МЪЖКО ТЯЛО 1856 – 1944“, побираща в себе си не изчерпателна, но все пак представителна извадка от образи, проекции на тази „употреба“ трудно могат да бъдат видени в чист вид. Какви са причините за това? Какво дистанцира българският художник от тялото на мъжа? Защо с пренасянето на оголения мъж върху платното от твореца той се превръща просто в нееротичен обект, лишен от емоционалност? Откъде произтича този отказ от заниманието на художника с голото мъжко тяло? Как тези „употреби“ на голото мъжко тяло в изкуството на творците у нас се мислят от самите автори? А от наблюдателя?

5 (3)
Ангел Спасов (1884 – 1974) Голо мъжко тяло с червено наметало, ок. 1915 туш, темпера върху хартия, 15 х 10 см ХГ „Илия Бешков“, Плевен

Това са само една малка част от въпросите, които експозицията прави опит да постави в пространството на българското изобразително изкуство. Отговорите на тези въпроси едва ли могат да са еднозначни. Но това са отговори, без които голото мъжко тяло ще продължава да ни кара да отместваме престорено неловко поглед от него.

8 (2)
Захари Желев (1868 – 1942) Голо тяло – мъж, ок. 1897 маслени бои върху платно, 78 х 58 см ХГ Казанлък

Изложбата предлага първия по рода си визуален разказ за тази особена национална прикритост през фигурата на оставения без дрехи мъж. Голият мъж, който по една или друга причина, щом напусне частното пространство, като че ли се превръща в смущаващ социума обект. Експозицията представя развитието на учебния мъжки акт през периода и „употребата” на голото мъжко тяло в творчеството на художниците у нас. Посетителите ще могат да видят 96 творби – живопис, рисунка и скулптура на 54 автори, някои от които са знакови имена в историята на българското изкуство, а други позабравени и  напълно неизвестни за широката зрителска публика.

3
Йордан Кювлиев (1877 – 1910) Голо мъжко тяло в гръб, 1902 маслени бои върху платно, 100 х 60 см ХГ „Димитър Добрович“, Сливен

Изложбата е придружена от каталог и се реализира в партньорство с Национална галерия, София, Национална художествена академия, Национален музей „Земята и хората“ – София, Съюз на българските художници, художествените галерии в Пловдив, Кюстендил, Сливен, Шумен, Плевен, Пазарджик, Казанлък, Стара Загора, Лом, Ателие-колекция „Светлин Русев“, фондация „Цанко Лавренов“, частните колекции на Александър Керезов, Боян Радев, Венцислав Кадиев, Владимир Георгиев, Иво Райков, Николай Младжов, д-р Огнян Делибозов, Тома Николов, Христо Баларев.

Изложбата може да бъде видяна до 26 март!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара