Има множество прилики, но и разлики между съня на възрастните и съня на бебето. Познавайки особеностите на бебешкия сън, можем да улесним ежедневието си като родители и да имаме реалистични очаквания към детето си.
Една от основните разлики е, че за бебето са характерни по-къси цикли на съня. Ако за един възрастен е обичайно един цикъл на съня да продължава около 90 минути, то за бебетата е по-скоро нормално един цикъл да продължава 45–60 минути. Това е свързано с незрялата централна нервна система при бебетата.

За нас е обичайно да влизаме от цикъл в цикъл, без да се будим истински, но за бебето това е трудно. В повечето случаи то се буди след като завърши цикълът на съня и има нужда от помощ, за да заспи отново.

Нормално е бебетата и малките деца да спят сумарно по-дълго за денонощие. Бебето приема и обработва огромни масиви от информация. Възможно е през първите години от живота си да приеме в пъти повече информация от това, което ще приеме и обработи за времето, през което е възрастен. А мозъкът има нужда от сън, за да подреди, класифицира и обработи постъпилата информация.

Нашата биология все още не е наваксала еволюционно развитието на обществото. За подсъзнанието и биологията на бебето да остане само, без възрастен край себе си, е равно на смърт.

Честото будене, честото кърмене

са механизми, които му осигуряват продължителен контакт с възрастен, в идеалния случай – със собствената му майка.
Съвместният сън е биологичната норма. Това не е някакъв каприз на разглезено бебе, а начинът, по който биологията отговаря на нуждите на бебето. Когато бебето спи заедно с майка си, то има постоянен достъп до храната си, така може да си набави големите количества калории, от които се нуждае през първите 12–18 месеца от живота си.

Изследванията показват, че жените, които кърмят на поискване и спят с бебетата си, спят средно по 40 минути повече от всички други възможни комбинации за сън и хранене. А сънят на майката и на бебето в тези случаи е по-качествен. Когато бебето спи с майка с, е възможно да се буди по-често и да суче по-често, но и се успокоява по-бързо и заспива отново по-бързо. Майката не е нужно да се разбужда напълно, за да се погрижи за бебето си.

Друго голямо

предимство на съвместния сън

и честия и продължителен контакт с майката е, че показателите на бебето са много по-стабилни – дишането, сърдечния ритъм, нивата на кортизол по-често са в оптималните си стойности. Осигуряват се подходящи постоянни стимули, които помагат на нервната система на бебето да се развие. Майката от своя страна е по-отворена към нуждите на детето и може да им откликне по-бързо и по-пълноценно, сравнено, ако същата двойка майка – бебе не спят съвместно.

Няколко идеи за по-добър сън на бебето:

  • Ритуал преди сън
  • Ежедневието на детето да следва отговарящ на темперамента му ритъм
  • Подходяща обстановка в спалнята – затъмнени прозорци, приятна температура, удобни завивки
  • Ежедневни разходки – поне 30 минути навън
  • Погрижете се за себе си като родител

Автор на статията е Яна Мицева. Тя е сертифициран практик по Пренареждане на Матрицата и Пренареждане на Матрицата на раждането, майстор практик по ТЕС, активист в сферата на родилните грижи. Яна вярва, че подобряването на начина, по който жените изживяват бременността, раждането и майчинството, са ключови за самооценката на една жена, както и във връзката майка – дете. Самоуверената, осъзната майка, отглежда самоуверени и осъзнати деца, които след това се превръщат в самоуверени и осъзнати възрастни и родители.

Източник: Академия за родители

Facebook Twitter Google+

0 Коментара