Преди няколко месеца активни майки и татковци създадоха Гражданска инициатива за безопасни детски площадки. Тя обединява родители, които вярват, че осигуряването  на безопасни, модерни и динамични места за игра и спорт на децата е обща мисия на гражданите, държавните институции и общините. Групата наброява над 650 членове и поддържа партньорства с над 20 неправителствени организации и бизнеси, които подкрепят дейността й безвъзмездно.

children-playing-334531_960_720

Тази общност създаде и Наръчник на активния родител на детската площадка.

Подавайте сигнали! 

Колкото повече и по-конкретни, толкова по-бързо общината ще предприеме действия за отстраняването на нередностите. Най-лесно е това да се направи дори от вкъщи, по интернет, на адрес http://call.sofia.bg. Ако оставите и-мейл за връзка, на него ще получавате информация за статуса и движението на сигнала си. Така ще можете да проследявате кой и дали върши нещо по сигнала Ви.

Обадете се на 112! 

Ако станете свидетел на вандализъм/пиянски прояви/насилие в реално време на детска площадка, веднага трябва да се обадите на 112, където ще разпределят сигнала Ви най-бързо към Общинска полиция или местното районно управление на МВР. В повечето случаи патрулка идва до няколко минути.

Чистотата! 

Ако на площадките, които посещавате, има системни проблеми с чистотата (нередовно извозване на сметта от почистващите фирми, недостатъчен брой кошчета, лошо състояние на контейнери и кошчета, замърсяване от строителство и др.), можете да направите едновременно няколко неща, за най-голям ефект:

  • да не цапате и да почиствате след себе си, като приучите и децата на това;
  • се обадите директно на Столичен Инспекторат – денонощен телефон 02-987-5555;
  • да сигнализирате районния инспектор на Столичен инспекторат, който отговаря конкретно за Вашия район. Контакти за различните квартали можете да намерите в сайта на Столична община www.sofia.bg;
  • да пуснете сигнал на http://call.sofia.bg

 Осветлението! 

Уличното осветление в различните райони на София се поддържа от три фирми. При повреди, неработещи лампи или необезопасени електрически кабели, липса на осветление и др., най-добре е да подадете сигнал директно до фирмата, която отговаря за Вашия район, или да пуснете сигнал на http://call.sofia.bg. Преди това вижте и си отбележете номера на стълба, изписан на самия стълб на около 3 м височина  – това е важен детайл!

Задължения на администрацията за детските площадки! 

Районните администрации са длъжни да извършват редовни проверки на състоянието на детските площадки по график, както и да спазват Наредба 1 от 2009 г. за безопасността на детски площадки. Ако имате каквито и да е съмнения, че администрацията не изпълнява задълженията си, пуснете запитване към района или към Контакт центъра. Изисквайте отчети за предстояща и/или свършената работа, ако се налага дори и по Закона за обществена информация. От сайта на всеки район можете да изтеглите бланка за достъп до обществена информация, която да подадете електронно.

Бъдете активни! 

Присъединете се към нас! Влезте в общността ни във Фейсбук и споделяйте своите опит и препоръки в затворена фб група. Ако всички сме активни граждани, децата ни ще станат също такива.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара