Куфар, който ходи след собственика си, изобрети екипът на международната компания „Piaggio Fast Forrward“, като част от него е и българката Росица Котелова. Тя е отговорна за външния вид и дизайн на карго робота „Джита“, като се стреми той да бъде сладък и дружелюбен. Тя, също така, работи върху монтажните арматури на сензори, камера, дръжките и екранът.

1 (1) (1)

 

Росица е завършила магистратура по архитектура“ в „Харвард“ и още като студент проявява завиден интерес към роботиката, иновациите и технологиите. Българката е родена в Родопите, но като дете заминава за САЩ заедно със семейството си и израства там. Тя често посещава България и е щастлива да се нарича българка, а още повече чрез таланта си да прославя страната ни.

Външният вид на „Джита“ е вдъхновен от така известната и любима поредица на милиони зрители по цял свят – „Междузвездни войни“. Изобретателите й предпочитат вместо куфар, да я наричат смарт количка. Идеята на робота е да ви освободи от всичко, което ви тежи, а именно да бъде надежден помощник. Лесно и просто – намирате се в супермаркета, приключвате с пазаруването, поставяте покупките в подвижният робот и той тръгва след вас, като ви следва неотлъчно. Какво по-хубаво? На кой не му омръзва непрестанното мъкнене на тежки торби и багаж.

durable

„Джита“ може да носи товар до 16 кг и да развива 35 км/ч. Батерията издържа цели осем часа, а се зарежда само за 3. Роботът се ориентира благодарение на камера, която сканира околната среда и може да се движи абсолютно сам в среда, в която е бил и запомнил, споделя Росица. Когато куфарът излезе на пазара, цената му ще варира между тази на колело и мотор.

Българската дизайнерка работи и по външният вид на братът на „Джита“, наречен „Кино“, той ще е с доста по-големи размери и ще развива до 100 км/ч.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара