Бръсне остър вятър, а 15-годишното голо пъпче предизвикателно е лъснало между смъкнатите, прашни, влачещи се по асфалта крачоли на дънките и щръкнала блузка, едва затулила бюста. На пъпа проблясва и метална халка, а на голия кръст победоносно поклаща криле татуирана пеперуда.

girl-287138_640

Раменете обаче са на топло – през тях небрежно е прехвърлил ръка герой на същата възраст с нахлупена до очите черна плетена шапка. И неговите дънки се влачат в прахоляка, раздърпаната тениска се ветрее като знаме, а татуировка с дебел и скандализиращ надпис пълзи по лакътя му.

Нездравословните одежди на двойката карат чувствителните баби по улиците да се тюхкат „как ги пускат майките им така“. А майките гълтат валериан с шепи след поредния скандал по сценария:

„Така ли ще излизаш?!“ – „Я не ми се бъркай!“

Актуалната тийнейджърска мода наистина не е нито хигиенична, нито практична, най-малкото здравословна. Който е измислил панталоните с ниска талия, е за бой – има вина за хиляди простуди и бъбречни проблеми, шегуваше се една приятелка. Но тази мода е неуправляема като тайфун, който просто връхлита и засмуква всичко разумно. Колкото и да обяснявате функциите на женския организъм, дори насила да нахлузвате на дъщеря си дълги пуловери – излезе ли от къщи, няма как да я спрете да хвърли онова, което я дразни. Е, за утеха майките може да си спомнят минижупската младост, когато те самите уверяваха, че посинелите колене изобщо не са знак за измръзване. А дадоха ли някакъв ефект някогашните опити на

соцморала да се бори с „неприличните“ клош панталони,

с дългите коси от хипарските времена? Няма как да успеят родителите и сега – срещу тях са оголените талии на Кристина Агилера и Лейди Би в съюз с кошмарните шапки на Еминем и Мишо Шамара. Тоалетите на първите подхождат само за тропиците, а на вторите – само за кютек в гетото, но кой ти слуша. Те са универсален модел – на обличане, на поведение, на скандализиране. Дори на демократичност – подражанието им не изисква специални разходи и създава чувство за общност.

При „пиърсингите“ и татуировките е друго – за тях все пак се изискват средства, време и някакво усилие. Но за пуберския инат спирачки няма. И да орежете джобните на щерката, пак може да подслушате как тайно си говори с приятелка: „Нашите не ми дават, ама вече съм си измислила татуировка!

На Боби един приятел обеща да ми я направи безплатно!“

След такъв разговор грабвайте девойчето за ръчичка и го водете да се татуира – поне ще му изберете безопасно място за процедурата, вместо със забраните си да го натикате в ръцете на съмнителни ком¬пании. Идеалният вариант, разбира се, е да успеете да убедите детето, че болезненото татуиране е безсмислено, след като вече има толкова ефектни имитации. Може да сгъстите малко краските с болката, която трябва да се изтърпи, но не пресилвайте – сигурно има услужливи приятелки, минали вече през боцкането, които ще гарантират, че не боли чак толкоз. Водете агитацията леко, с хумор, не драматизирайте. Резките забрани обикновено имат обратен ефект. Ако достатъчно елегантно се помайтапите с хлапашките приумици и накарате детето да се види отстрани с „нормални“ очи, може да разколебаете най-радикалните решения.

Тази тактика важи и при прехласването по пиърсинга, но с малко повече изобретателност. Ако не успеете за баналните дупчения на ушите, носа или пъпа, струва си да се постараете да предотвратите посегателствата към езика или някои още по-деликатни места. Тук вече може спокойно да заложите на подплашване- то с болката. Тя си е истинска.

Бедата е, че

рефлексът за подражание в тази възраст е по-силен от инстинкта за самосъхранение.

Но не чак дотолкова, че да не се стресне от отблъскващи кадри на зле завършил пиърсинг, каквито лесно може да се намерят в интернет. Елементарна хватка: качете една такава картинка на десктопа на домашния компютър. Щом го пусне, пощръклялото ви да се дупчи хлапе най-вероятно ще се отврати от процедурата. Ако нямате компютър, извадете нужната снимка от близкия интернет клуб и я лепнете на огледалото в банята.

За начина на обличане, уви, подобни рецепти няма. Освен да станете инициатор на глобална родителска конспирация, която да спечели за спонсори производителите на фини вълнени облекла и да подкупи Кристина Агилера, Еминем или поне Лейди Би и Мишо Шамара да почнат да се докарват здравословно и естетично.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара