В хилядолетната си история хората са създали един ритуал, който никога няма да изгуби своето очарование – да се събират заедно, за да се хранят.

restaurant-690975_640

От гледна точка на физиологията храненето е фактор на съществуването и няма никакво значение дали го правиш сам или в компания. Неслучайно хората, които спазват диети, предпочитат да ядат насаме – когато е сред повече хора човек се смее, говори, отпуска се, приисква му се да опита повече неща. Но въпреки че диетолозите могат да спорят за здравословността на храненето около обща трапеза, хилядолетните ритуали, не са създадени случайно.

Няма сватби, кръщенета, курбани, помени,

романтични или бизнес срещи без безценното партньорство на споделените ястия и напитки. Дори на Тайната вечеря е имало няколко вида гозби и кани с вино. Причината е много проста: освен всичко друго храненето заедно с някого е интимност. Форма на доверие, останала в генетичната ни памет от времената, в които хората са използвали общото сядане на маса, включително за да отровят някого. Вече никой не се притеснява за подобни работи, но въпреки липсата на подобна заплаха чувството на доверие автоматично се активизира, когато няколко човека (независимо дали са семейство или не) седнат около общата маса. Все в логиката на този чисто човешки поведенчески генотип

Христос кани апостолите именно на вечеря,

а не прави тайната им среща в Гетсиманската градина.

Не е случайно и че първите романтични срещи между двама души винаги са свързани с ходене на вечеря. Тя помага да разбереш къде си ти в пространството на другия човек, имате ли нещо общо, или сте твърде различни.

В света на бизнеса едни от най-големите сделки се сключват именно благодарение на работни закуски, обеди или вечери. Гладният човек е изнервен и припрян, като цяло по-войнствено настроен  (може би защото бърза да се нахрани). Ситият е релаксирал и готов за нови удоволствия и бизнес начинания.

Каквато и ситуация да си изберете, има ли съвместно хранене, то винаги ще съдържа в себе си копнежа за установяване на доверие и интимност с друг човек.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара