Заглавията на някои от експонатите като „Да си възбуден в ада ще е истинско мъчение“ (Марк Удс) или леглото Каrimsutra (Карим Рашид) обясняват защо домакините на изложбата „Nirvana, странни форми на удоволствието“ не я препоръчват за деца под 16-годишна възраст. Истината е обаче, че подобно и на киното, подобен съвет по-скоро постига точно обратния ефект. Подготвяната в продължение на две години изложба, която може да се види до 26 април в Музея на дизайна и съвременните приложни изкуства Mudac в Лозана, показва над двеста предмети и инсталации на осемдесет дизайнери и артисти. Общото между тях е, че са пример за влиянието на еротиката в дизайна, висшата мода и модерното изкуство.

11129981_10204050591686554_299210521_n

Там може да се види на практика как подсъзнателните ни възприятия за сексуалността и личното ни разбиране за удоволствие могат да добият видима форма. И докато тази тенденция в изкуството и модата е доста силно застъпена през последните години, той не е толкова явен в дизайна. От селекцията става ясно, че еротичната естетика вече е завладяла и този терен. „Това показва, че желанието на обществото за чувствени удоволствия в съвременната дигитална ера не само не е намаляло, дори напротив“, казват от Mudac.

RachelFreire_ModestySuit_AW2010

Свръх сексапилни дрехи, провокативни еротични бижута и дори мебели, които няма как да не погъделичкат либидото преди, по време и след евентуалното си използване. Много от тях са изработени занаятчийски от луксозни и дори скъпоценни материали. Организаторите и авторите канят зрителя да навлезе малко по-дълбоко в собствената си представа за това какво представлява удоволствието и да се замисли за приемането и/или осъждането на различни еротични практики. От музея издават и богат каталог не само с визуалната част на изложбата, но и с много есета по темата. Трима дизайнери са поканени да направят инсталации специално за изложбата.

Бетани Върнън

StudioJob_TitLamp_2010

„Аз не правя просто сексиграчки. Моите предмети са драгоценни и изискват уважение. Някои от тях могат да бъдат носени на коктейл или в операта. Те са едновременно произведения на изкуството и играчки“, казва дизайнерката Бетани Върнън за своите бижута. Те са замислени и създадени да „рафинират и подсилват удоволствието“. Бижутата си тя смята за продължение на тялото и съответно играят важна част за постигане на неговото удоволствие.

BetonyVernon_SoulessShoes

Бетани сътрудничи с известни дизайнерски марки, преди да създаде свой лейбъл за луксозни еротични бижута. Тя шест години работи над превърналата се в бестселър книга The Boudoir Bible, в която навлиза в тайните за постигане на удоволствие.

Марк Удс

11117813_10204050566485924_295942846_n

Предметите му могат да бъдат усетени, още преди да са докоснати. Визуалният контакт е напълно достатъчен, за да ги свърже с човешкото тяло и със света на еротиката и нейните кодове. Образите той заимства от представата си за женственост, мъжественост, сексуалност, чувственост и дори от религиите.

11072686_10204050566445923_698820761_n

Тайната на съблазнителните му творения е както във фината изработка, така и в благородните материали – слонова кост, сребро, дантела, кадифе. А не на последно място и в заглавията им.

Ника Зупанк

NikaZupanc_BlackCherriesFamily

Малко след като завършва изящни изкуства и дизайн в Любляна, Ника Зупанк създава своята марка La Femme et la Maison, но работи и за утвърдени производители като Moooi и Moroso. Тя обича да се заиграва със стереотипите около отношенията (не само) между половете. Кой е казал, че кухнята е предполагаемо скучен терен за домакини? Нейният портативен миникотлон Mrs Dalloway с формата на луксозна пудриера е максимално далеч от скуката и рутината. Комплектът маса, гардероб, лампа и стол Self-disciplne са смело и откровено вдъхновени от естетиката на садо-мазохизма.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара