Световноизвестните братя и режисьори Никита Михалков и Андрей Кончаловски поискаха и получиха помощ от руския президент Владимир Путин за създаването на руски конкурент на „Макдоналдс“, съобщават местните медии.

Творците написаха специално писмо до Путин за съдействие за стартиране на национална верига за бързо хранене „Яжте у дома!“. „Целта на проекта е създаването на алтернатива на западните заведения за бързо хранене“,  се казва в писмото.

mihalkov_i_konchalodskiy_01

СНИМКА: РИА Новости

Михалков и Кончаловски помолиха държавата да ги подпомогне с 978,1 милиона рубли (около 17 млна евро) само за пилотния проект. Руският президент много харесал идеята и възложил да се проучат възможностите за инвестиране в нея. Веднага след  това стана ясно, че Москва е подкрепила братята, макар и с не пълната сума. Режисьорите ще получат 700 милиона рубли (12,9 милиона евро) под формата на гарантиран от държавата заем.

Братята наблягат на социално-патриотичната страна на проекта – храната ще бъде „здравословна и на ниска цена“, а 50% от използваните продукти ще са руско производство за подпомагане на земеделците. Храната ще се приготвя в две фабрики-кухни в Московска и Калужка област, като се планира откриването на 41 заведения и 91  кулинарии.

Собственик на „Яжте у дома!“ е съпругата на Кончаловски  Юлия Висоцка, която води кулинарно телевизионно предаване със същото име. Освен това тя вече има два ресторанта в Москва.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара