Ако никога не сте смукали пръста си като бебе, може би и днес проявявате по-малка сексуална активност. Смукането на палеца е първото ни видимо сексуално занимание.

terzievРодителите се хвърлят с всички сили да откажат детето от пръста. Може би подсъзнателно прехвърлят страха си от мастурбирането върху смукането – казва детският психиатър д-р Димитър Терзиев. Но вредата от смукането е силно преувеличена. Ако непрекъснато го забранявате и поставяте какви ли не пречки за достъп до пръста, вие не разбирате същността на детето. Тя включва и сексуалност, и агресивност. Но ако детето не оставя палеца си на мира, проверете дали вашето дете се чувства достатъчно си гурно. Дали времето, което прекарвате с него, му е достатъчно. Най-добре да се посъветвате с детски психиатър, защото прекалената страст към палеца е само отдушник. Ако вие се опитате да изкорените навика на всяка цена, без да разберете причината, може да нанесете вреда.

От каква възраст мастурбират децата, д-р Терзиев?

Още преди третата си година, особено момченцата. Откриват, че дразненето на гениталната зона доставя удоволствие. Дори бебетата засилено манипулират тази област. Това не е нещо нередно, нито е болест.

Мой приятел до ден-днешен не смее да заспи с ръце под юргана. Майка му влизала по пет-шест пъти нощем в детската стая и съскала ледено: „Къде са ръцете ти!“…

Често родителите идват в клиниката с убеждението, че детето веднага и изцяло трябва да спре да мастурбира. И въобще не е трябвало да започва. Но ако следите постоянно сина си, ще го направите много несигурен. А в живота това може би ще се отрази в низ от провали, в усещане за непълноценност, в склонност към повтарящи се неуспехи и непопулярност сред връстниците. След време ще се оформи и невроза. Ако мастурбацията е прекалена, тя по-скоро издава, е нещо става  в личността на детето, говори за засилено вътрешно напрежение. Тези деца много често не могат дори да играят. Мастубрацията е просто канал, през който намаляват напрежението си. Трябва не просто да забраним засилената мастурбация, а да я заменим с много други интересни за детето занимания.

dete

Често се налага да се извършват лечебни манипулации върху половия член на момченцето: да се разшири кожата около главичката на пениса, да се лекува кожно раздразнение на същото място. Частта, която трябда да бъде най- голям източник на удоволствие, се превръща в този момент в източник на болка. Как да намалим психичната травма?

Ако се налага някаква хирургична интервенция, най-добре да я направите до третата година, възрастта преди едиповия комплекс. Дори да ви се струва, че детето още не разбира, обяснете му подробно защо се налага, какво ще се прави, кой ще го прави и колко ще трае. Вашите обяснения трябва да съвпаднат напълно с действителността.

Кой да поеме след това медицинските грижи – мазане, миене и т.н. на половия орган на момченцето, майката или бащата?

Обикновено у нас това прави майката. Но ако между момчето и нея има неизживяна симбиоза – много силна зависимост един от друг – един такъв ритуал може да пробуди в момченцето и болка, и удоволствие, а в резултат да породи чувство на вина. Ако го върши бащата, той трябва да се държи приятелски, съучастнически, сякаш въобще не става кой знае какво. Инак ще конкретизира наказанието, което според психоанализата момченцето и без това очаква подсъзнателно от бащата за близостта си с майката.

Някои хора са свикнали да се разхождат час-два през деня у дома голи. След като им се роди дете, не искат да си променят навиците…

Ако се чувстват комфортно голи, това е чудесно. Но по-важно е как в дома им ще се третира темата за сексуалността: като нещо опасно и наказуемо, което трябва да се избягва, или пък нещо прекалено изтикано на преден план. Идеалният случай е родителите да отговарят открито, просто и съвсем точно на естествения интерес на детето към половете. Да не пропускаме въпросите: „Ти защо нямаш пишка?“, „Защо не мога да се оженя за теб?“, „Как ще се роди сестра ми?“…

Ако детето влезе в неподходящ момент в родителската стая?

По време на едиповия комплекс между третата и петата година детето е много чувствително към нещата, които родителите му правят съвместно, а то не участва. От друга страна, то не разбира какво точно става и може да предположи, че в спалнята се извършва някакъв вид агресия. Че е застрашен единият или двамата от родителите. Често то бързо изтласква преживяното, на което е било свидетел, в подсъзнанието си и не обелва след това нито дума. Но преживяното оставя следа в психиката му. В някои случаи видяното (на психоаналитичен език то се нарича „фантазия за първичната сцена“), ляга в ядрото на бъдеща детска невроза. Тя може да се прояви като страх от отделни обекти – животни и страшни образи от приказките. Страшният обект олицетворява един от родителите. Затова ако детето ви е станало свидетел на сексуална сцена в родителската спалня, дължите му обяснение. Може да не го дадете веднага, а по-късно. Имайте готовност за разговора и следете за подходящ сигнал от страна на детето.

Ако поотрасналото дете проявява прекален сексуален интерес?

Ние, психиатрите, сме склонни в такива случаи да подозираме единично или повтарящо се сексуално малтретиране на детето в дома или в детската градина. Често разведен родител идва при нас със съмнението, че това се е случило по време на посещение при другия родител. В клиниката можем да разпознаем, че детето е било обект на насилие по начина, по който играе с куклите и се отнася към изследователя. За съжаление нашето законодателство не дава възможност да изследваме този процес в семейството.

Унаследяват ли се сексуалните привички на родителите?

Наследява се темпераментът. А съдържанието на личността се изгражда в хода на развитието й. За щастие отношението на родителите към нас само отчасти формира нашата личност.

Може ли да се разпознае съвсем рано транссексуалността?

Тя присъства в детето от самото му раждане. Причините не са достатъчно изяснени. Навярно зависи и от съчетанието на количествата мъжки и женски хормони, тестостерон и естроген (мъжът и жената имат едновременно и от двата хормона), в момента на зачатието. Силните стресови ситуации по време на бременността вероятно също могат да повлияят, защото променят много нивото на адреналина и въздействат върху формиращия се мозък. Към три-че тири-пет години и особено след това става ясно какви игри и играчки предпочита детето, идентифицира ли се със своя пол или не. Ако родителите имат някакви безпокойства, могат да се консултират в клиниката.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара