Музикален педагог и оперна певица по образование, консултант по бебеносене и ранно детско развитие по призвание. Това е Ива Петкова – вдъхновител и основна движеща сила на Каya – единственият български производител на слингове и ергономични раници, с включена голяма гама аксесоари за бебеносене и бременни. Тя е и учредител на Националната асоциация на бебеносещите в България.

Ива разказва лесно ли е да си успешен предприемач в България, посветен на кауза, докато отглеждаш три деца и защо бебеносенето е най-предпочитаният метод за отглеждане на дете.

“Каya e моето четвърто дете. Най-малкият – Марк, е на година и осем месеца, имам и син Даниел (9 г.) и дъщеря Кристияна (7 г.). Бях една от малкото преди 9 години, които изобщо пробваха с бебеносене, защото тогава беше непопулярно в България. В момента, в който го открих, забелязах, че това коренно промени живота ми”. Името на бранда ѝ хрумнало бързо, но грижата за него продължава на пълни обороти вече 7-ма година.

От малка мечтата ѝ е свързана с изкуството, завършва музикална педагогика в Софийския университет, както и Музикалната академия с оперно пеене. Преди това е учила в музикалното училище в Стара Загора с виолончето, където е решила и че иска да пее. И учи оперно пеене. Но най-важната ѝ роля идва, когато става майка.

Започва да посещава център за майки, където се акцентира върху ползите от бебеносенето, кърменето и като цяло за привързаното родителство. Именно в онзи момент – преди 9 години, си дава сметка, че много майки имат нужда от бебеносене и биха го правили с удоволствие, но доставките на раници от чужбина са рядкост, а освен това няма избор при моделите.

“За мен винаги е било важно да имам нещо мое, за което да се грижа и за което да взимам решения, борейки се за максимално качество. Виждах недостатъци в тази сфера у нас, но не можех да ги поправя, затова реших да създам нещо”, разказва Ива.

Отнема ѝ година, докато стартира бизнеса. Започва от нулата, но с правилните хора – изграждането на модели, мостри, платове. “Беше доста дълъг процес, докато бяхме готови с първите модели. Оттогава има много надграждане. Това, което винаги ме е водило, е желанието да направя нещо по-добро от това, което се продава”, продължава Ива.

Според нея винаги е било важно нещата да се случват именно в България, защото усилията ѝ са насочени към каузата за съчетание на грижа с повече свобода за българските деца и техните родители.

“В България е трудно да си предприемач. Държавата почти не съдейства. Но когато човек е упорит и не се отказва, нещата се получават. Всяко нещо има и върхове и спадове. Много пъти бях на прага да се откажа, но сега всяка майка знае, че имаме българска марка и че тя не отстъпва по нищо на всички останали продукти на пазара”

Слинговете са стандартни за производство, докато при раниците нещата са много по сложни, имат много детайли.

За себе си Ива открива бебеносенето, защото първото ѝ дете е много неспокойно. “След това започнахме използването на ергономичната раница, ръцете ми се освободиха, а в същото време детето беше в пъти по-спокойно, защото постоянно бе близо до мен”.

Към днешна дата работи ежедневно с майки. По думите ѝ най-голяма нужда от този метод имат тези, които до момента не са пробвали.

Бебеносенето е важно, защото дава изключително много и на родителите и на детето едновременно. Родителят става по-уверен, че се справя със ситуацията, има възможност да върши много други дейности успоредно, включително разходки в планината, които по друг начин са невъзможни.

Детето е в пъти по-спокойно, по-леко изкарва коликите, никненето на зъби, неразположенията… За това помага допирът корем в корем. Подпомага и кърменето навън, без да има притеснение у майката. Освен това, детето през цялото време усеща сърцето на майката, чува гласа и усеща миризмата. За всичко това помага и слинговият плат от органичен памук, който увеличава чувството за комфорт.

Самото бебеносене е и превенция срещу дисплазия. Много е важно да има добра поддръжка на главата и гръбначния стълб. Позицията на бебето трябва да е изправена, краката да са в поза “жабка”, да се получава хубава S-образна позиция. Когато се намират в слинг, децата са обгърнати като във втора кожа.

“Понякога на родителите слинговете им се струват трудни за употреба, но това е така, защото не им е показано как да ги поставят. Затова е нужно да се свържат със сертифициран консултант по бебеносене. Препоръчваме носенето на слинг да става поне през първите 4 месеца. Тогава децата са с много нисък мускулен тонус и не могат да си държат главата изправена. Ергономичната раница се използва след 4-тия месец или когато детето започне да си държи главата стабилно, гръбната се изправя, разкрача стане по-широк.

Много е важно плата да е изтъкан специално за слинг. Ние тъчем нашите платове с наши десени и от наши дизайнери. Това важи и за ергономичните раници. Слинговият плат е изключително здрав, може да издържи до 80 килограма и винаги се залага на естествени материи като памук, които се  обработват по специален начин. Най-важното от всичко е младите родители да се консултират със специалист, за да нямат никакви притеснения.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара