Не трябва да се паникьосваме, че са се увеличили заразените, обяви премиерът Бойко Борисов след съвещание с националния оперативен щаб.

„Многократно умоляваме за спазване на 3Д – дистанция, дезинфекция и дисциплина. Никога не сме казвали, че вирусът си е отишъл, не сме казвали „Корона, чао“, не сме ви подвели, че пандемията е свършила“, каза премиерът. Той обяви, че не би призовал за по-строги мерки, не се предвиждат и нови ограничения за патуванията. „Ако сега започнем да затягаме мерките, това ще доведе до паника и ще се отрази на стопанския живот“, каза Борисов. Попитан дали отпадането на мерките не е било твърде рано, Борисов обясни, че е рекорден броят на излекуваните, че са малко хората в болниците.

„Щяхме да поболеем населението, да го извадим извън контрол,

ако бяхме продължили с тези мерки. И виждате, че към момента се справяме. Ще го понесе ли народът, ако сложим КПП-та на изхода на София, да сложим извънредно положение, тези от Гърция ще се върнат ли?“, попита Борисов. „Трябва да свикнем да живеем с това. Като има заразен, веднага да отидем да го лекуваме“, смята той.

Попитан дали маските не трябва да станат пак задължителни, Борисов каза: Има много свободолюбиви хора, особено шопите. Затова ние умоляваме. Доказано е, препоръчано е, че когато сме близко един до друг, ако имаш маска, проблемът до голяма степен е решен. Затова ги

препоръчваме, а не ги задължаваме да ги носят“.

„Когато разхлабихме мерките, знаехме какво ще се случи. Винаги съм се водил от това, че вирусът в момента е по-слаб, болниците са с по-голям капацитет и сме подготвени технически, и с медикаменти, които към днешна дата дават някакви резултати“, каза Борисов.

„Вирусът е омаломощен, по-добре сега да има повече заболели и прекарали и оздравели, отколкото октомври-ноември“, обясни Борисов. А на въпрос за повечето заболели, той каза: Вече имаме над 30 лаборатории,

тестваме масово, затова и толкова излизат,

„В началото вирусът беше много агресивен, с висока вирулентност. В момента е намаляла, тоест тежестта на заболяванията, които предизвиква, има по-малка разрушителна способност върху нас. За да оцелее вирусът, той трябва да направи така, че да не ни убива, за да може да съществува“, каза и Костадин Ангелов от щаба.

„Когато разхлабихме мерките, знаехме прекрасно какво ще се случи“, обясни още Борисов. И допълни, че винаги се е водил от това, че вирусът в момента е по-слаб, болниците са с по-голям капацитет и че сме подготвени технически, и с медикаменти, които към днешна дата дават някакви резултати“.

Най-добре е да намерим баланс между здравните и политическите мерки, обави и здравният министър Кирил Ананиев. Според него трябва да свикнем с вируса и да сме дисциплинирани с хората около нас, за да не ги заразим.

Според оперативния щаб в момента заразените са на клъстъриь а заразата е тръгнала от хора, които са се върнали от чужбина.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара