Маските на закрито отново стават задължителни, стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг.

Във връзка с разпространението на коронавируса у нас на масови мероприятия ще се носят маски, както и на всички закрити обществени мести като магазини, молове и др. Задължително остава носенето на маски в обществения транспорт, лечебни заведения и аптеки, обяви Ананиев.

Всички мероприятия на закрито ще се провеждат при пълняемост до 50% от съответната зала – става дума за нощни заведения, кина и др. На закритите обществени места задължително трябва да се спазва физическа дистанция от 1.5 метра.  Засилва се и масовия контрол по спазването на всички мерки.

При провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор и са се спазва физическата дистанция от метър и половина. При останалите спортни състезания на открито

пълняемостта да остане до 50%.

Персоналът в ресторантите и магазините също ще носи задължително маски.

„Нямаме промяна в стратегията – искаме да държим под контрол инфекцията така, че да не натоварим здравната система с пациенти, които не могат да бъдат лекувани, каза главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обяви, че към трите Д, се добавя и едно К – контрол, защото не малка част от хората не спазват мерките.

„За да не ни обвинят, че гледаме само най-малките нарушения, решението е да се съставят актове с максималната сума 3000 лв. на ГЕРБ и на БСП, защото допуснаха масови събирания без предпазни мерки. Същото ще се направи с националния стадион „Васил Левски“ за това, че не бяха спазени изискванията“, каза Кунчев.

Неспазването на противоепидемични мерки, определени от здравния министър, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1000 до 2000 лв. Глобата за болните и носителите, които отказват задължителна изолация и/или лечение, е 5000 лв.

До края на седмицата ще се реши дали ще продължи извънредната епидемична ситуация в страната.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара