Министерският съвет ще вземе решение по предложените от Националния оперативен щаб строги мерки за справяне с коронавируса. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов предложи почти пълен локдаун в страната от 27 ноември за неопределено време.

Ангелов мотивира предложението за силни строги мерки с изключително големия натиск върху здравната система и стряскащата статистика, според която само за седмица регистрираните положителни случаи на COVID-19 са се увеличили спрямо предходната със 102,07% и са 23 569.

България е на 11-то място сред страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство с рекордната до момента заболяемост от 666,5 на 100 хил. души население, като в три области – Габрово, Кюстендил и София град, заболяемостта достига 1000 на 100 хил. души население.

Предложенията, които ще бъдат обсъдени от правителственото, включват удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка с 4 месеца – до края на март 2021 година.

Предлага се преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси.

В новите предложения за по-строги мерки влиза и преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, културни и други развлекателни мероприятия, включително частно организирани тържества, както и продължаване на забраната за посещение в дискотеки, пиано барове, нощни барове, бар вариете и бар клубове.

Предлага се и преустановяване на работата на заведенията за хранене и развлечения, ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе-сладкарници и други, както и преустановяване работата на всички нехранителни магазини, включително търговски центрове, големи центрове от типа мол, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи и доставчици на платежни услуги.

Предложенията на здравните експерти включват и преустановяване организирането и провеждането на вътрешни и външни екскурзии.

Няма да има ограничение в дейността на обществения транспорт.

Няма да има и ограничение в движението между градовете или познатите от пролетта КПП-та.

Ще бъдат промени часовете на „зеления коридор” за пазаруване от възрастни хора и той ще бъде само в сутрешните часове.

Според здравния министър, ако мерките бъдат одобрени от правителството и се спазват, ще имат резултат след около 21 дни. Ако дадат желания резултат охлабването им ще се случи за Коледа.

Докато в сряда Министерски съвет взема решение по предложенията, пред сградата е насрочен протест на несъгласни с новите ограничения. Гражданите са обявили протестните си действия за 10.00 часа.

Според тях строгите мерки са същите като наложените през пролетта с тази разлика, че тогава са продължили 2 месеца, а сега ще са 4. Гражданите се опасяват, че така би се стигнало до много фалити на малки фирми и настояват първо за компенсации – към бизнес и хора, и второ за кредитна и данъчна ваканция.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара