Лятото е времето, в което децата обичат да са навън цял ден – да тичат, играят и измислят бели. Задача на родителите е обаче да помислят за опасностите, сред които и слънчевите изгаряния, които могат да крият дългосрочни и опасни последици.

слънцезащита за деца

Предпазването на кожата е задължително от момента, в който слънчевите лъчи погалят нежната детска кожа.  На пясъка, във водата или в парка в града, слънчевите лъчи навсякъде проникват в кожата.

Децата са най-уязвими – тяхната кожа е изключително чувствителна към светлината. Статистиките твърдят, че до навършването на пълнолетие децата вече са били изложени на 80% от всички слънчеви лъчи, които вероятно ще поемат, докато остареят. Затова  тънката и чувствителна детска кожа се нуждае от специализирана слънчева защита.

UV лъчите

Интензитета на UV радиацията зависи пряко от географското разположение. Слънцето е значително по-интензивно на Екватора, отколкото в България например.

Интензитетът на UVB лъчите също зависи от ъгъла, под който слънчевите лъчи навлизат, както и определени атмосферни явления като облаци, смог и др. Интензитета на UV лъчението зависи също от часа и сезона. Най-високите нива на UV лъчите са през лятото, когато UVB нивото е шест пъти по-голямо от това през зимата, а UVA е съответно три пъти по-голямо. UV светлината достига своя пик по обед в безоблачен ден. В България през лятото най-високите нива на UV радиацията се засичат между 11 и 16 часа.

Ярките повърхности допълнително увеличават интензитета на UV светлината, заради тяхната светлоотразителност:

 • Белият сняг отразява почти 85% от UV светлината
 • Пясъкът отразява 15 до 20% от лъчите
 • Водата отразява по-малко от 10% от слънчевата светлина

Свойството на светлината да се отразява от някои повърхности води до непряко излагане на слънчева светлина. Ето защо бебетата и децата трябва да бъдат предпазени, дори и когато са на сянка.

UVA лъчи

 • UVA лъчите причиняват окисляването на меланиновите частици, които са с по-ниско съдържание на пигментация. Това се изразява в потъмняването на кожата.
 • UVA лъчите могат да проникват в съединителната тъкан и кръвоносните съдове, които се намират в дермиса. В резултат кожата остарява по-бързо.
 • Свободните радикали се оформят най-вече благодарение на UVA радиацията. Тяхното основно въздействие е разрушаването на клетъчните мембрани, което може да доведе до заболяване на кожата.
 • UVA светлината е основен фактор, водещ до зачервяване на кожата.

UVB лъчи

 • Изгарянето на слънце е пряко причинено от дългото излагане на UVB лъчи. След 2-5 часа се появяват признаците: зачервяване, подуване, образуване на мехури, болка и сърбеж. Степента на увреждане на кожата може значително да варира – от леко зачервяване до болезнени мехури от 1-а или 2-а степен на изгаряне. Третата степен е много рядък случай – само при хора, които взимат фотосинтезиращи медикаменти.
 • UVB лъчите понижават имунната защита на тялото. Това води до редица заболявания, включително и до инфекции на кожата.
 • UV радиацията уврежда ДНК. Затова след излагане на слънце е хубаво да се направи пауза от 24 часа, през което време да се избягва продължителното излагане на слънчевите лъчи. През този период клетките напълно се възстановяват.

Какъв лосион да изберем за децата?

Често децата са нетърпеливи. Те не могат да чакат кремът да попие и бързат да се върнат към игрите. Потърсете марка с незабавна защита, която започва веднага след нанасяне. Не забравяйте да намажете детето, преди да бъде изложено на слънце, и повтаряйте особено след къпане и подсушаване. На пазара се предлагат и цветни лосиони, на които децата се радват, а вие може да видите къде сте пропуснали да го нанесете. Цветът изчезва бързо след намазването.

слънцезащита за деца

При децата хидролипидният филм, който предпазва кожата, все още не е напълно развит, което води до загуба на влажността. В слънчевите дни използвайте продукти, които не само  предпазват от изгаряне, но и доставят нужната хидратация. Устните нямат естествен защитен механизъм, затова при нанасяне на слънцезащитния продукт трябва задължително и те да се покрият.

Задължително е лосионът да има балансирани нива на защита срещу UVA  и UVB, тъй като естествените механизми за защита на кожата при децата не са напълно развити.

Важен фактор е водоустойчивостта, тъй като децата обичат да играят във водата. Нанасяйте го минимум през два часа, тъй като може да бъде избърсан с кърпата или отстранен от по-големите частици пясък.

И няколко съвета:

 • Избягвайте директното излагане на слънце между 11 и 15 часа.
 • Никога не излагайте на пряка слънчева светлина бебета и малки деца.
 • Можете да защитите детето допълнително, като го облечете в тънки, но непропускащи светлина дрешки.
 • Слагайте му шапка с периферия.
 • Не забравяйте за защитата на очите  – използвайте слънчеви очила с UV филтри.
 • Използвайте продукти, които са водоустойчиви.
 • Облечете детето с тениска, докато е във водата.
 • Използвайте продукти, които са за чувствителна кожа и съдържат минерални филтри.
 • Нанесете обилен пласт от слънцезащитния продукт 30 мин. преди излагане на слънце.
 • През летните месеци обогатете менюто на детето с храни, съдържащи витамините С и Е, провитамин А, както и минералите магнезий, калций и селен. Тези вещества са антиоксиданти и неутрализират свободните радикали.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара