Въпреки че няма много изследвания за това конкретно явление, има някои доказателства, че сезонните промени могат да повлияят на моделите на съня и има няколко проблема, които могат да ви накарат да спите по-лошо през лятото.

как да спя добре през лятото

В тази статия ще разгледаме именно тях и ще ви помогнем да вземете правилно решение за максимално подобряване на вашия сън.

Как да спите по-спокойно през лятото?

Добрата новина е, че не сте безсилни срещу тежкото лятно безсъние. Ето няколко начина за борба с този проблем.

  • Придържайте се към последователна рутина за сън и се насладете на топ матраци на намалени цени
  • Лягането и събуждането по едно и също време всеки ден, дори през уикендите, без значение колко уморени може да се чувствате сутрин, ще помогне на вашия циркаден часовник да се настрои към желаното от вас време за лягане.
  • Сутрин и през целия ден открехвайте завесите и излизайте навън колкото е възможно повече.
  • Дневната слънчева светлина подсказва на тялото ви, че е време да бъде нащрек и укрепва циркадния часовник, което от своя страна насърчава по-добър сън през нощта, казва Филип Герман, клиничен психолог и доцент в Penn Sleep Center към Университета на Пенсилвания.
  • Създайте атмосфера. Един до два часа преди лягане заглушете светлините, което ще задейства естественото производство на мелатонин в тялото ви.
  • Не забравяйте да изключите и електронните устройства по това време на сън, защото те излъчват синя светлина, която може да бъде особено разрушителна за съня.

Какво може да повлияе на съня ви?

  • Лятно часово време. Най-вероятният виновник е допълнителното излагане на слънчева светлина, което сме склонни да получаваме вечер през лятото в сравнение със зимата – особено за тези, които живеят в северните ширини. Това е така, защото светлината подтиска производството на мелатонин в тялото, хормон, който играе роля в сигнализирането на тялото, че е време за сън.Така че, ако все още се препичате на слънце до късно вечерта или дори на изкуствено осветление вместо да се отпускате в слабо осветена среда, мелатонинът няма да се освободи и вероятно ще ви е по-трудно да заспите по време на редовното ви време за лягане. Разгледайте актуални предложения за нов матрак тук: https://sleepzone.bg/vazglavnici.html
  • По-топло време. По-високите температури през лятото също могат да навредят на съня. При идеални условия телесната ви температура започва да спада с няколко градуса около един до два часа преди лягане в подготовка за сън и продължава да намалява, докато спите, казва Лесли Суонсън, клиничен психолог и доцент по психиатрия в Circadian Research Laboratory в Мичиганския университет. Този вътрешен охлаждащ ефект ни помага да постигнем дълбокия, възстановяващ етап на съня, известен като сън с бавни вълни.
  • По-жизнен социален живот. Освен светлината и температурата, също е полезно да погледнете начина си на живот през лятото, който може да е доста различен от навиците ви през останалата част от годината. Лятото е време, когато много от нас преминават в режим на почивка, което може да се превърне в повече общуване, пиене и ядене късно вечер. Всички тези дейности твърде близо до времето за лягане ще забавят вътрешния (или циркадния) часовник на тялото ви и ще ви затруднят да затворите очите и да заспите дълбоко.

Не забравяйте, че е изключително важно да спите върху качествен матрак специално подбран за вашите конкретни нужди. Изберете доверен доставчик и разгледайте актуалните предложения в сайта.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара