Турция е идеалната дестинация да се насладите на уелнес изживяване. С древните лечебни центрове като Хиераполис и Пергамон страната има дългогодишна традиция в уелнеса и подмладяването.

Уелнес културата на Турция датира от хиляди години. Днес страната е перфектната дестинация, за да се насладите на специализирани процедури в СПА центрове, термални извори, турски хамами, спокойна природа и места за отдих и йога. Ето няколко възможности:

Лечение и подмладяване във водещите в света термални съоръжения на Турция

Несравнима дестинация за уелнес туризъм, термалните ресурси на Турция се нареждат на 1-во място в Европа и на 7-мо място в световен мащаб. Всяка година стотици хиляди гости  от цял свят се стичат в съоръженията на Турция, където се наслаждават на термалните извори в продължение на почти 300 дни в годината.

Известната термална изворна дестинация, позната като столицата на термалния туризъм в Турция, Афьонкарахисар в Егейския регион, предлага води с високо съдържание на минерали в Газлъгьол, Хейбели, Йомер, Хюдаи и Гечек.

Термалните води на тези дестинации се открояват с високи нива на въглероден диоксид, натриев бикарбонат, натриев хлорид, бромид и флуорид и помагат при лечението на кожни заболявания, както и заболявания на стомаха, бъбреците и червата.

Бурса, исторически град, разположен близо до Истанбул, е известен със своите термални богатства. Бившата столица на Османската Империя и обект на световното наследство на ЮНЕСКО, е домакин на Челик Сарай, Кюкюртлю, Карамустафа, Кайнарджа и Ески Каплъджа, чиито води достигат 88 градуса и притежават термоминерални свойства.

Термалните води на Бурса са не само в баните, но и в луксозните спа хотели и болничните заведения. Изворните води са богати на магнезий и помагат за лечение на ревматични заболявания, невралгии, стрес, спортни травми и др.

Разположен близо до Денизли в югозападна Турция, Памуккале предлага прекрасна гледка на калцитни травертини, създадени от минерални води. Построен върху древния спа град Хиераполис и място за почивка от повече от 2,000 години, това историческо и природно чудо е дом на три термални региона: Сарайкьой, Гьолемезли и Карахайът, чиито води са богати на желязо и калций.

Насладете се на традиционни и модерни уелнес процедури в хамами и спа центрове

Феномен, който съществува още от Древен Рим, турските хамами са съществена част от турската култура. Място на социални събирания в Османската ера, турските хамами на днешните времена са посещавани за хидротерапия с гореща пара, която има много ползи, вариращи от облекчаване на стреса, пилинг на кожата, елиминиране на токсините, подобряване на кръвообращението до прочистване на дихателните пътища.

Можете да се насладите на този релаксиращ и лечебен ритуал в историческите хамами на Турция, в Истанбул и Бурса например или в модерните съоръжения, които комбинират хамами със спа процедури. В допълнение към висококачествените традиционни хамами, Турция разполага и със страхотни спа хотели. Спа съоръженията в Истанбул, Анталия, Бодрум и Измир използват иновативни и интегративни методи, предлагащи широка гама от процедури сред автентичните и природни дадености на Турция. Крайбрежните спа съоръжения предлагат процедури с морска вода, които помагат за излекуване на сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване и кожни проблеми.Някои от забележителните предложения на спа съоръжения в Турция са масажи, лечебни растения, ароматерапия, фитнес, йога, медитация, хранителни добавки, лична грижа и контрол на теглото.

Пречистете тялото и душата си на спокойствие

Естествен рай от тюркоазени морета, девствени плажове и обширни гори, Турция е идеалната дестинация за йога екскурзии сред природата. Има всякакви възможности в цялата страна, вариращи от духовни места за йога до органични ферми и центрове за детоксикация. Морските курорти в Бодрум, Фетие и Анталия са домакини на йога места за отдих в планински долини и очарователни села, където диетолози и йога експерти ви очакват да помогнат да пречистите тялото и душата си.

Черноморският регион на Турция е друго забележително място, подходящо за бягство сред природата. Платата (yaylas на турски) на изключително зелената дестинация, предлагат много природни красоти, като водопади и планини, където можете да се насладите на вълнуващо изживяване – къпане в гората, почивка и презареждане.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара