През лятото косата се омазнява по-бързо поради повишеното изпотяване и увеличеното производство на себум. Когато трябва бързо да я приведем в ред, сухият шампоан се явява като спасител.

Колко често можем да използваме сух шампоан и как да го правим правилно, за да не навредим на косата си?

Сухият шампоан е под формата на прах или спрей. Абсорбира себум, микрочастици мръсотия и прах, създавайки усещане за чистота и свежест, но не почиства косата в класическия смисъл на думата. Усещането трае няколко часа.

сух шампоан

Сухият шампоан придава на косата добре поддържан вид благодарение на концентрат от растително нишесте от ориз или царевица, което абсорбира мазнините и мръсотията.

За да постигнете ефект на чистота:

  • срешете косата си, така че шампоанът да се разпредели равномерно в цялата коса;
  • разклатете флакона със сух спрей 3-4 пъти;
  • първо напръскайте шампоана върху замърсените корени, като разделите косата на тънки кичури, от разстояние 15-20 см. Накрая и малко количество по цялата дължина за пълно освежаване на прическата. Не използвайте много продукт, за да не утежните косата;
  • С чисти ръце разпределете шампоана по цялата дължина на косата, като нежно масажирате кожата и оставете за 5-10 минути. През това време сухият шампоан ще абсорбира замърсяванията и себума;
  • Срешете косата си, за да премахнете остатъците от сух шампоан и оформете.

Ако сте далеч от дома през деня, вземете шампоана си със себе си, за да можете да го използвате повторно.

Плюсове и минуси на сухия шампоан

сух шампоан Сухият шампоан бързо оформя косата ви, когато нямате време да я измиете. Придава на косата лек, естествен обем. Не оставя лепкавост, не изисква изплакване с вода. Лесен е за използване у дома, на работа и по време на пътуване.

И минусите. Талкът запушва порите, насърчава образуването на пърхот и развитието на себореен дерматит.

След всяка употреба на сух шампоан е добре да направите нежно ексфолиране на скалпа или да измиете косата си с дълбоко почистващ шампоан. Така премахвате остатъците от продукта от епидермиса и позволявате на космените фоликули да растат допълнително.

сух шампоанАко използвате шампоан 2-3 дни подред без почистване, кератинизирани люспи, себум, микрочастици талк, прах и мръсотия ще се смесят и ще се втвърдят върху кожата. Тогава цялото това вещество ще изсъхне и ще започне да се бели от скалпа.

Върху тъмна коса шампоанът може да остави бяло покритие.

При продължителна употреба сухият шампоан предизвиква сърбеж или дразнене на скалпа, тъй като има изсушаващ ефект, води до загуба на естествен здрав блясък, чуплива коса и воден дисбаланс.

Не е добре да използвате сух шампоан често или всеки ден. Идеалният вариант е веднъж седмично или когато не е възможно да измиете косата си по обичайния начин (например внезапно спиране на водата).

Не е препоръчително да се използва сух шампоан при себореен дерматит, псориазис, екзема, склонност към пърхот, суха и чувствителна кожа.

Погрижете се за косата си!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара