Твърде често в интериорния дизайн изборът на текстил остава за финал. Хората го приемат като завършек, а не като решаващ компонент за цялата визия. В действителност обаче не можете да проектирате, което и да е помещение, без предварително да изберете текстил.

Интериорният дизайнер на Моми Студио – Антония Саранеделчева ще ви запознае с различните видове текстил, как да ги използвате и комбинирате, за да подчертаете решенията в интериора.

Какво представлява текстилът?

В интериорния дизайн терминът „текстил“ се отнася до всеки продукт, който е изтъкан или изработен от плат. Може да звучи просто, но текстилът има различни приложения във всяка стая. Можете да го видите в:

 • Завесите;
 • Килимите;
 • Дамаските;
 • Спалното бельо;
 • Възглавниците;
 • Изкуство по стената.

Текстилът през вековете

Текстилът оказва голямо влияние върху интериорния дизайн. Трудно може да си представите дом без текстил. Кратка разходка през различните епохи подчертава негово значение за интериора.

Текстилната украса е може би най-популярната в епохата на Барока. По това време драпериите, коприната и шарената тафта са на мода. Класицизмът предпочита по-скромни, но изискани раирани тъкани и тапети от Дамаск. Текстилът се използва активно по време на викторианската класика. Домовете, мебелите, завесите, възглавниците и килимите са украсени с цветя, платове на точки и райета.

Във времето тенденциите в интериорния дизайн се сменят все по-често. В XXI век това се случва не просто всяка година, а всеки сезон. За горещите летни дни предпочитани са светлите и нежни цветове и материи, докато за зимата – дълбоките и наситени нюанси, по топли и груби текстури при текстила.

Защо текстилът е важен?

Представете си как ще се чувствате в спалня, обшита с коприна и кадифе или в дневна от бамбук и памук. Когато избирате текстил, трябва да вземете предвид настроението, което искате да излъчва всяко пространство.

Освен това текстилът е обединяващият елемент в стаята. Той оживява цветовата палитра във всяко помещение. Определете вашите вторични цветове и акцентни нюанси, и ги представете чрез текстила.

Текстилът може да се използва за подобряване и хармонизиране на интериорния дизайн. Светлите тонове в спалнята внасят спокойствие, от друга страна ярките цветове в хола носят по-живо настроение. Богатството от различни видове текстил ще ви помогне лесно да преобразите всяко помещение.

Как да използвате текстил?

След като знаете какво представляват текстилните изделия и защо са толкова важни за вашия дизайн, следващата стъпка е да се научите как да ги използвате правилно.

 • Използвай текстила като вдъхновение – Текстилът може да изглежда като детайл или последен дизайнерски елемент, но всъщност е точно обратното. Той служи като вдъхновение за пространството, осигурявайки цветова палитра, върху която да се изгради стаята. Когато не сте сигурни откъде да започнете, изберете килим, стол с акцент или дори възглавница, които да ви дадат посока.
 • Комбинирайте различни видове текстил – След като сте наясно цветовата си палитра, придържайте се към нея. Използването на твърде много цветове в една стая може ще ви накара да се чувствате объркани. Това не означава, че стаята ви трябва да е скучна. Добавете няколко вида текстил с различни текстури – нежни и меки с по-груби, матови или по-лъскави, естествени и изкуствени.

Видове текстил и как да ги използвате в интериора

Естествени влакна

Естествените влакна са на животинска или растителна основа. Най-популярните са: вълна, кожа, коприна, памук, лен, юта, коноп. Общите им характеристики са, че са екологично чисти, устойчиви са, имат дълъг живот, лесно могат да се боядисат в желания цвят и той да остане ярък дълго време.

 • Вълна – Тя е податлива на увреждане от насекоми и изисква старателно почистване, за да се избегне увреждане. Прекомерното излагане на слънчева светлина може да избели тъканта или да доведе до образуването на жълти петна. Използвайте вълната в зони с нисък трафик и висока видимост в дома, за да получите максимална полза от вашата инвестиция. Вариант е да помислите и за заместител като синтетична вълна, която се поддържа много по-лесно.
 • Кожа – Тя е хипоалергенна и издръжлива. Все пак се нуждае от системна грижа, за да не се напука. Естествената кожа е в пъти по-скъпа от изкуствената. За щастие на пазара вече има изключително качествени изкуствени кожи, които не отстъпват по визия и издръжливост на естествените. Кожата може да бъде интересен акцент в интериора. Най-често може да я видите върху мебели – дивани, кресла, фотьойли, табуретки.
 • Коприна – Тя е лъскава, мека и има естествен блясък. Коприната е деликатна и скъпа материя. Може лесно да се повреди, изцапа или разкъса. Използвайте я пестеливо, позиционирайте я в райони с нисък трафик в дома, където контактът с нея ще бъде ограничен. 
 • Памук – Това е най-използваната материя. Тя е мека, здрава, гъвкава и издръжлива. Имайте предвид, че памукът е податлив на увреждане от насекоми, като молци, които се хранят с влакната. Не е добре да го поставяте на места, които са под постоянна слънчева светлина, защото ще избелее. Може да изберете съчетание от памук и изкуствена материя за по-дълъг живот на текстила у дома.
 • Лен – Отличава се с твърдите си влакна, които омекват с течение на времето. Този естествен материал е издръжлив, дишащ, лек и създава усещане за уют. Чудесно се комбинира с различни стилове в интериора. Може да го използвате за декоративни възглавнички, абажури, покривки, или дори за покривало в спалнята.

Синтетични влакна

Това са изкуствени материали, специално проектирани, за да заместят естествените влакна. Най-използваните синтетични влакна са: полиестер, найлон, акрил и ацетат, винил. Те са по-бюджетната версия на естествения текстил, леснодостъпни са и доста по-устойчиви на петна, слънчева светлина, висока и ниска температура.

Синтетичните влакна са здрави, разтегливи и гъвкави. Често се използват за тапицерия, завеси, стенни покрития, килими и подови настилки. Имат дълъг живот и лесна поддръжка. Предпочитани са за различни стилове, които искате да пресъздадете в интериора.

След всичко научено до тук, едва ли ще се учудите на твърдението, че текстилът е крайъгълният камък на интериорния дизайн. Проучете добре различните му видове, текстури и цветове. Помислете как да съчетаете всичко, за да бъде помещението хармонично. Все пак не се страхувайте да експериментирате, защото елементът, който най-лесно може да промените в дома, е именно текстилът!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара