Това е обикновена история – до вчера таткото е носел малкото си момиченце на раменете, целувал го е за лека нощ, учил го е да плува и да кара колело. Изведнъж то се превръща в малка госпожица и настъпва срив.  Тя започва да се държи хладно и отчуждено, той не знае как да й покаже, че е загрижен за нея и я обича. Как ще завърши тази история? С финал, който можете сами да режисирате.

Има няколко причини отношенията между баща и дъщеря да се усложнят

Той е непохватен в общуването с детето

Вината не е само в бащата. Има жени, които за нищо на света не биха оставили и за минута мъжът да се грижи за детето от страх, че той няма да се справи и ще се случи нещо лошо с рожбата им. Така бащата е лишен от възможността да трупа родителски опит и постепенно започва да се чувства неуверен в общуването. Оттегля се и предпочита да не се намесва във възпитанието им. Особено ако освен жената наблизо е и тъщата.

По принцип мъжете не обичат показността и избягват да демонстрират любов и загриженост. Но психологически изследвания показват, че когато бащата е сам с детето, много по-бързо се притичва на помощ в затруднени ситуации, повече разговаря с него и активно участва в игрите му, ако наоколо няма никой. С майките е обратното – проявяват повече грижовност, когато наоколо има зрители.

Изводът е прост: за да стане мъжът добър баща, трябва по-често да бъде оставян насаме с децата.

Когато навлезе в пубертета, момичето започва да страни от другия

Някъде към 11-12-годишна възраст в отношенията между момчетата и момичетата настъпва периодът „като кучето и котката“. Това е естествен и необходим процес. Разграничаването и дори отричането на другия пол е част от усвояването на бъдещата роля на жена и мъж. В този период момичетата странят не само от момчетата. Чужди за техния свят стават всички мъже, в това число и собственият им баща Появява се неловкостта и стеснителността, а точно тийнейджърите ненавиждат тези изживявания и предпочитат да си ги спестят.

Съветът тук просто е търпение. Това ще отмине от само себе си.

Някъде към 16-ата си година дъщерята отново се „завръща“ и започва да се доверява на оценката на татко за прическата, грима или тоалета повече, отколкото на критиките на мама. За нея той е не просто родител, а мъж, чрез когото говори мнението на другия пол.

Бащата се дразни от нелепото преобразяване

Безкрайните изяснявания на отношенията с приятелките, неумелото кокетство, крещящият грим на тринайсетгодишната госпожица – всичко това е безинтересно, неприятно и дори дразнещо за бащата.

На тази възраст момичетата често изглеждат и се държат вулгарно и примитивно. Започват първите скандали, които неусетно преминават в открита и продължителна война с много наказания, сълзи и излишно изразходвани нерви. Бащата не си дава сметка, че неговото момиче все още няма нито светогледа, нито опита на зрелостта. Зад неумелия грим и грубите обноски то стаява неувереността си, а зад собствената си представа за модерно (всъщност нелепо от гледна точка на възрастните) се крие неумението да открие и създава свой собствен стил

Върнете се малко назад във времето, разгледайте албума си с училищните снимки и помислете – запазихте ли същите маниери, стил и вкус. Ето това ще се случи и с вашата дъщеря. Ще порасне и ще се промени, разберете я и я приемете.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара