Спим в една постеля, а говорим, обличаме се, ненавиждаме и обичаме толкова различно. Така е устроен светът на хората – всички в него се делят по полов признак. А ядрото на това делене е сексуалността. Един бегъл преглед на зачеването и възпитаването й ще помогне да узнаете малко повече за човека до себе си. Вижте го, защото колкото и да са различни, мъжът и жената все пак са създадени един за друг.

Как започва всичко

Сексуалността се формира още в първите дни на новороденото, твърдят учените. Подсъзнанието попива буквално с майчиното мляко малките детайли от обкръжаващия свят, а с израстването сексуалните особености започват да се наслагват под въздействието на различни фактори – семейната атмосфера, отношения със и между родителите и връстниците, първите еротични впечатления.

И още в детството пътищата на сексуалното развитие се разделят: при момичета надделява емоционалното, платоническите влечения, при момчетата се проявява повишена полова възбудимост. И това е само началото. Ярките и значими разлики тепърва предстоят.

Кулминациите

Мъжкият оргазъм е неразривно свързан с еякулацията. Яркостта на оргазма също е пряко зависима от интензивността на еякулирането.

С мъжете много по-често се случва това, на което сексолозите са дали красивото определение „ноктюрно“. Става дума за способността да се достига оргазъм без никаква физическа стимулация, а единствено и само със силата на въображението.

Изживяването на оргазъм от жените е цял комплекс от разнообразни усещания, при които всяко следващо (съответно и всеки следващ оргазъм) е по-силно от предишното.

Фантазиите

По отношение на сексуалните фантазии двата пола са просто на двата полюса. Мъжете си представят вече преживени сцени или преиначават това, което в момента им се случва. Доказано е също така, че сексуалната фантазия при мъжете е по-развита, като преобладават зрителните образи – оттук и непонятният за много жени интерес на силния пол към порното.

Жените рисуват във въображението си това, което никога не им се е случвало – техните илюзии са устремени в бъдещето.

Хормоните

На пръв поглед всичко е просто. За мъжката сексуалност отговаря тестостеронът, за женската – естрогенът. Но ендокринолозите изобщо не биха подкрепили категорично подобно твърдение. Техните изследвания сочат, че и при мъжете, и при жените сексуалното желание е подчинено на комбинация от мъжки хормони: 85 % тестостерон и 15 % адреналин.

Тази условна хормонална двуполовост (всеки човек има мъжки и женски хормони) оказва голямо влияние върху сексуалността.

На мъжете, за които казват „по-добре да се беше родил момиче“, им е трудно да правят кариера, да се самоутвърждават. Но пък сексуалните им усещания са значително по-богати и разнообразни. С жените е същото: тези, при които е по-силно мъжкото начало, са по-темпераментни. При тях много рядко се срещат оплаквания от аноргазмия.

Мнозина предполагат, че хомосексуализмът се дължи на недостиг на мъжки хормони. А в същото време дос­та изследвания по­казват, че при хомо­сексуалистите хормоналният баланс е същият както при хетеросексуалните мъже.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара