Няколко месеца след американското турне на “Паякът“, българската авторска пиеса ще бъде поставена през юли във Florida International University, Маями, САЩ. В театралния департамент на университета в момента текат кастинги и в началото на идната седмица започват репетиции за нов дипломен спектакъл. Интересът към българското заглавие от страна на утвърдени американски театрални режисьори е сериозна заявка пиесата да се утвърди като значима за модерната драматургия в световен мащаб.

Режисьорът, драматург и преподавател Майкъл Яуни се запознава с текста на „Паякът“ миналата година. По време на американското турне на представлението, сега през февруари, пътува до Ню Йорк, за да го гледа и взима решение да  го постави. Самият Яуни е сред учениците на великия режисьор и педагог Еуженио Барба, бил е и артистичен директор на театър в Ню Йорк. Авторите и режисьорите на пиесата Димитър Касабов и Йордан Славейков са поканени да вземат участие в последните репетиции на американския спектакъл. Ще бъдат и специални гости на първите премиерни представления. Тяхното пътуване до Маями ще се реализира с подкрепата на фондация „Арт Офис“.

Пиесата ще се играе на сцената  на учебния театър в университета в продължение на десет поредни вечери. А ако някой от поканените собственици на театрални компании прояви интерес, е възможно да бъде поставена и на професионална сцена. Премиерата е планирана за средата на месец юли тази година.

„Паякът“ се играе вече шест години на сцена и има повече от 75 представления в портфолиото си. 20-дневното американско турне на спектакъла през февруари 2017-та премина с голям успех. Билетите бяха предварително разпродадени седмици преди датите на представленията. „Паякът“ е първият и единствен български спектакъл, игран на най-големия в Северна Америка фестивал за камерни представления New York International Fringe Festival. Тогава престижните издания Village Voice и The New York Times поместиха отлични рецензии за пиесата и играта на актьорите. Заглавието заслужено спечели поредица призове от фестивали в Москва и Санкт Петербург.

Пиесата „Паякът“ може да гледате в София на сцената на ТР „Сфумато“ на 13 май 2017, събота.

Друг общ проект на режисьорския тандем Касабов/Славейков е пиесата от Т. Улимяс  „Стъклената менажерия“. Тя ще бъде показана отново на сцената на ТР „Сфумато“ ден по- рано, на 12 май, петък.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара