Всеки добър родител иска детето му да няма неприятности, да се учи добре и да постигне големи неща, когато порасне. Макар и да няма точна рецепта, психологически изследвания установиха редица фактори, които предразполагат към успех. Повечето от тях зависят от родителите, съобщи в. „Индипендънт“.

success-846055_960_720

Ето общото между родителите на успели деца:

Те учат децата си на социални умения

Учени от университета на Пенсилвания и университета „Дюк“ проследиха повече от 700 деца от детската градина до 25-годишна възраст и установиха значителна връзка между социалните им умения като малки и успеха им след две десетилетия.

Резултатите им показаха, че тези, които могат по своя инициатива да действат заедно с останалите, които помагат на другите, проявяват разбиране и сами решават проблемите си, е много по-вероятно да завършат колеж и да си намерят работа преди да навършат 25 години, в сравнение с децата с ограничени социални имения. При вторите вероятността да бъдат арестувани, да препиват или да кандидатстват за общинско жилище е много по-голяма.

Имат високи очаквания

С данни от национално изследване, обхванало 6600 деца, родени през 2001 г., екип от университета на Калифорния в Лос Анджелис установи, че очакванията, които имат родителите за децата си, имат огромен ефект върху постигнатото от тях. Тези, които искат те да учат в колеж, в крайна сметка успяват да ги насочат натам независимо от доходите и останалите качества.

Майките работят

Дъщерите на работещи майки учат повече и е по-вероятно да работят на по-висока длъжност. Те печелят и с 23 процента повече пари от отгледаните от неработещи майки. Синовете на работещите майки пък са по-склонни да помагат в домакинството и отглеждането на децата.

Имат по-високо социално-икономическо положение

Според изследване на Станфордския университет колкото по-висок е доходът на родителите, толкова по-високи резултати на тестовете САТ изкарват децата.

Имат по-високо образование

Психолози от университета на Мичиган установиха през 2014 г., че децата на завършилите гимназия или колеж майки е по-вероятно да постигнат същото.

Учат децата си отрано на математика

През 2007 г. метаанализ на 35 000 деца в предучилищна възраст от САЩ, Канада и Англия показа, че развиването на математически умения от ранна възраст може да е огромно предимство. Способността да смятат предполага не само добри постижения в математиката, но и в четенето.

Имат здрава връзка с децата си

Изследване на 243 души, родени в бедни семейства, установи, че тези, на които са обръщали повече внимание през първите три години, са имали по-добър успех в училище и по-добри връзки и постижения през 30-те си години. Под повече внимание учените разбират бързо и адекватно реагиране на сигналите на детето и гарантиране на сигурна база, от която то да изследва света.

Те са по-малко стресирани

Според учени от университета в Боулинг грийн времето, което майките прекарват с децата си между 3 и 11-годишна възраст, не може да се използва за прогнозиране на поведението или постиженията в бъдеще. Освен това престараването и стресът на майките може да се отрази лошо върху децата заради психологическото явление емоционално заразяване.

Ценят повече усилията, отколкото избягването на провала

Станфордски психолози установиха, че начинът, по който децата и възрастните мислят за успеха, може да предопредели техните постижения. Ако смятат, че всичко се определя от заложбите и условията, те постигат по-малко, отколкото ако приемат предизвикателствата и гледат на неуспеха не като доказателство за лоши заложби, а като тласък за растеж и развитие на способностите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара