С д-р Самер Шокър, дерматолог от Amber Beauty Club, ще обясним какво представлява екземата, кога и защо се провокира, лекува ли се и как се облекчават симптомите й. Има различни методи за подпомагане лечението на екзематозна кожа, от промяна на начина на живот и в диетата до локални продукти и лазерна терапия.

Какво провокира симптомите на екзема?

През зимата основните причини за екзема са трансепидермална загуба на вода или дехидратация на кожните клетки, както компрометирана кожна бариера от липса на кожни липиди. Ниската влажност, сухият и студен въздух в комбинация с топлия и сух въздух на закрито допълнително провокират появата и обострянето на екземата.

“Екземата е кожно състояние, което причинява суха, раздразнена и сърбяща кожа. Други често срещани симптоми са неравен обрив, люспести петна, груба или чувствителна кожа. Екземата по своята същност не е вредна за кожата, но ако не се лекува може да бъде болезнена, да причини дискомфорт и да влоши качеството на живот.”, обясни д-р Шокър.

Това е хронично състояние, което означава, че е дълготрайно и много хора изпитват периодични пристъпи, когато симптомите се влошават. Включително и през зимата.

Има много различни видове екзема и дерматологът може да диагностицира кой конкретен тип е вашата. Най-често срещаният е атопичният дерматит, който специалистите наричат ​​„класическа“ екзема, защото може да направи кожата супер суха, сърбяща и възпалена. Атопичният дерматит може да се прояви и като малки подутини, пълни с течност, които се спукват при чесане и това може да причини болезнени инфекции.

Обикновено причините за екземата са генетични или свръхактивна имунна система. Може да бъде локализирана навсякъде по тялото. И въпреки че състоянието се среща най-често при малки деца, пристъпи могат да се наблюдават реално през целия живот. Възможно е също така да се развие екзема и в по-зряла възраст.

Д-р Самер Шокър подчерта, че екземата нерядко се наблюдава при хора или семейства с астма или сезонен ринит, като сенна хрема и подобни състояния. 

Лечение

За съжаление атопичният дерматит е хронично имуномодулиращо заболяване и няма еднократно лечение. Обострянията са чести и д-р Шокър уточни, че екземата може да се влоши или подобри през различните сезони и моменти от живота.

Въпреки това ако страдате от екзема, съществуват редица терапии и ефективни лекарски препоръки за намаляване на сърбежа и възпалението.

Съставки за грижа за кожата за екзема, които наистина работят, според дерматолозите

Д-р Шокър разясни, че хидрокортизонът е златният стандарт без рецепта, когато става въпрос за лечение на атопичен дерматит. Той препоръчва да търсите продукти за кожа и тяло с глицерин, хиалуронова киселина и серамиди, които да помогнат за лечението на екзема.

„Тези съставки задържат влагата и поддържат добро ниво на хидратация на кожата, което автоматично я оздравява. Подобряването на липидната бариера помага за доброто състояние на екземата.“, посочи дерматологът.

Той предлага да изберете овлажняваща козметика, която съдържат колоидна овесена каша, която ще намали сърбежа. Нежните почистващи консистенции са за предпочитане пред по-активните вещества, за да поддържате кожната бариера здрава и за да се избегне премахването на важните протеини и липиди, които изграждат основата на кожата.

Д-р Самер Шокър съветва, за да предотвратите дразнене, да избягвате продукти за грижа за кожата с добавени аромати и оцветители. И подчерта, че консултацията с дерматолог за лечение на екзема е задължителна

Козметични процедури, които трябва да избягвате, ако имате екзема

Всичко, което допълнително ще наруши кожната бариера върху или близо до активна екзема, е забранено. Ако терапията, която обмисляте, е в различна област от тази, където е екземата, вашият дерматолог трябва да оцени внимателно зоната, за да се увери, че няма признаци на инфекция, преди да продължи.

„Ние не извършваме естетични процедури – инжекционни, апаратни или други, директно върху възпалена кожа поради риск от инфекция“, поясни д-р Шокър.

Хората с анамнеза за атопичен дерматит са по-склонни към определени бактерии (като стафилококи) в носа си. Въпреки че предварителното третиране и посевите не са необходими, ако няма признаци на инфекция,

Ако пациентът не се излекува, както се очаква след пилинг, е препоръчително е да се култивират както мястото на лечението, така и вътре в носа, за да се изключи наличие на бактерии. В този случай локален продукт мехлем или перорален антибиотик биха били подходящи за последващо лечение.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара