Парфюмът се използва, за да прикрива телесните миризми, и в това днес никой не се съмнява. В Древен Рим обаче уханията имали и друго предназначение – пиели се в чист вид или разредени с вино.

perfume

И ако някой си мисли, че го правели заради алкохола, веднага ще припомня: първото ухание със съдържание на спирт се появява чак през XIV век. Римляните си глътвали от парфюмите, за да убият лошия си дъх и да се харесат повече на жените. В началото\на новата ера те се славели като народ, превърнал парфюма в нещо повече от религия – в начин на живот. Мъжете в империята – и богати, и бедни, използвали ароматите за какво ли не. С тях поливали телата си, мебелите си, дори стените и таваните на домовете си. За телата използвали 3 вида аромати: твърди парфюмирани буци, подобни на египетските лоени парфюми, които се разтапят върху косата; наливни ухания за дрехите и ароматизирани крем-пудри за кожата на лицето и   тялото.

unguentaria

През I век сл.Хр. в Рим се внасяли над 2800 тона тамян и над 550 тона смирна годишно от азиатските държави. Учените изчисляват, че през 54 г. император Нерон похарчил за ухания на едно от партитата си баснословна сума, която днес се равнява на 100 000 американски долара. Императорът ароматизирал с различен парфюм всяко кресло, всеки килим и всяка стая. Ухаели дори стените на баните, а гостите ходели по „килим“ от току-що набрани розови цветя.

Римляните толкова почитали парфюмите, че се обръщали към любимите си с „моя смирна“ или „моя канела“. А флакон със смирна се смятал за много по-ценен подарък за новородено християнче, отколкотр златен накит.

Жените също били вманиачени на тема парфюми. За разлика от мъжете, те не ги пиели за лош дъх, а за лечение на различни болести. Смятали, че някои благоуханни смеси действат като диуретик и антивъзпалително средство, други лекували хемороиди. Съставът на тези ухания остава неразгадан и до днес. Знае се само, че маслата от нар се препоръчвали при кашлица и ларингити.

Известният историк Плиний, живял през I век, споменава също за 32 лечебни аромата от рози, 21 от лилии, 17 от виолетки и 25 от див джоджен. И мъжете, и жените се къпели във вани с ароматизирани масла. Те вярвали, че тази процедура ги зарежда с енергия, активизира жизнените сили на организма и му помага да се възстанови от стреса. Така римляните поставят основите на аромотерапията – една много популярна съвременна наука.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара