Как работи астрологията?

За повечето хора астрологията се изчерпва с познаването на слънчевия знак (зодията) и всички очакват, че представителите на една зодия трябва да си приличат и да имат сходни моменти в живота.

Apostrof_Putyat-na-dushata-prez-zodiaka_cover-firstТова не е напълно грешно, но слънчевият знак/зодията предполагат посоката, в която е поела душата по пътя на духовното си развитие в този живот. Освен слънцето в рождената карта има и още девет планети, които придават различни оттенъци на зодията и правят човек индивидуален и различен. Затова заключения само по зодията са несериозни и неслучайно хората не разбират дълбочината на тази наука, ако досегът им е бил само с популярните форми на астрологията, които се представят в медийното пространство.

Другите много важни компонента, изграждащи личността, са позицията на асцендента в рождената карта и позицията на Луната, като понякога ролята на Луната в живота на хората (при повечето жени е така) е по-значима от тази на зодията/Слънцето.

Десетте планети в картата предполагат каква е енергията ви, какви са силите ви, слабостите, потенциалът в живота, а дванайсетте дома показват в какви сфери ще бъде приложен този потенциал.

Освен това астрологията работи и с лунните възли, от които се вадят заключения какво е било миналото на човек и какви са основните му задачи и предизвикателства в този живот.

Между всичко, изредено дотук, има и аспекти – те са сякаш кабелите, които свързват различните елементи и от тях зависи дали енергията ще протича добре, или ще има трудности.

Разбира се, има още много второстепенни елементи в картата, като черната и бялата луна, астероидите, средните точки и т.н., но те по-скоро дават нюанси и пояснения на основната картина.

Затова е трудно да се правят глобални заключения – нещата са много индивидуални и е важен анализът на всеки един елемент, за да може да се постигне пълен анализ.

Xyli-Leonis_pic
Хули Леонис

Мъжките и женските знаци в астрологията

Навсякъде в природата има полярност. В астрологията също. За да има баланс и хармония, има Ин и Ян, мъжко и женско, тъмно и светло.

Знаците в астрологията – т.нар. зодии, също имат своите характеристики и се делят на мъжки и женски. Мъжките знаци са свързани с елементите огън (Овен, Лъв, Стрелец) и въздух (Близнаци, Везни и Водолей). Разбира се, между двете групи има и още едно делене, което е по оста силни (огън) –слаби (въздух). Силата и слабостта в астрологията се свързват с начина на изразяване на егото, тъй като Слънцето/зодията е синоним на егото в астрологията.

Най-натоварен с мъжка енергия е знакът на Овена, който се управлява от планетата Марс. На жените, представителки на тази зодия, им е по-трудно усвояването на типично женския живот, било то като визия, или поведение.

Мъжките знаци са по-активни, дейни, агресивни, склонни към промени. Те са по-независими, по-самостоятелни. Притежават мъжки тип мислене – по-логично, отколкото емоционално, по-трудно правят компромиси. Често се опитват да са водещи в отношенията. Мъжките знаци се разбират добре помежду си и формират добри партньорства.

Огнените знаци могат да изградят добри приятелства, но партньорството е по-трудно, защото за огнените знаци не е характерно да отстъпват и им е трудно, докато се нагодят към характерите си. Комбинацията между огнени и въздушни знаци е много позитивна и стабилна.

Женските знаци се свързват с елементите вода (Рак, Скорпион и Риби) и земя (Телец, Дева, Козирог). Може би най-натоварен с женска енергия е знакът на Рака, защото той е и символ на майката. Раците са много мили, грижовни и чувствителни хора, способни на майчина грижа и отдаденост, като това се отнася както до мъжете, така и до жените, представители на знака.

Женските знаци са свързани с повече съобразителност, чувствителност, мекота в поведението, компромиси, желание за обвързване и намиране на сигурност. Женските знаци са по-спокойни и по-самовглъбени. Те са по-склонни да изпадат в меланхолични състояния и да разчитат на партньора.

Разбира се, между тези знаци пак има делене на силни и слаби, като силните знаци принадлежат на „стабилната земя“, а слабите на „емоционалната“ вода.

Женските знаци изграждат много стабилни, топли и дълбоки отношения помежду си, като комбинацията между водни и земни знаци е най-добра.

Важно е да се подчертае, че при мъжкото и женското начало, макар и странно, отношенията между мъжки и женски знаци не са така хармонични.

Разбира се, всичко зависи от личния хороскоп, като партньорството е нещо много индивидуално. По принцип представителите на мъжки и женски знаци по-трудно постигат хармонични отношения поради съществени личностни разлики. Тук още един път се затвърждава поговорката, че се привличат тези, които си приличат.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара