От един корен могат да поникнат няколко диагнози. Да вземем например основата ОСТЕО. Тя идва от мъдрия латински език и гради смисъла на всичко, свързано с нашата опорна система – костите, елементите, от които се образуват, и т.н. Логично от нея тръгват и имената на някои често срещани заболявания на костите. Вероятно от всички тях сте чували само за модерното напоследък типично женско страдание остеопороза. Ще ви научим как да разпознавате и останалите (най-вече защото няма гаранция, че ще ви подминат) с помощта на д-р Антоанета Тончева, специалист по ревматология и измерване на костната плътност.

Защо костите боледуват

Най-простото обяснение е: защото остаряват и се износват. Това е неизбежен процес, който започва още след 30-годишна възраст. Жените често сами го ускоряват с дълги и жестоки диети, които лишават костите от основни градивни вещества като витамин D и калций. При навлизането в климактериума и след това положението допълнително се усложнява, защото намалява производството на хормони (най-вече естроген), които също участват в изграждането на костите. Освен това в женския организъм непрекъснато протичат сериозни хормонални изменения заради менструалния цикъл.

Изводът не е много приятен: излиза, че всяка жена е бъдеща жертва на някакво костно заболяване. Не звучи чак толкова страшно и безнадеждно обаче, ако знаете, че за всяка болка вече си има лек. Стига да я забележите навреме.

ОСТЕОфитоза

е образуване на шипове по ставните повърхности. Когато свързващ хрущял започва да се променя от износването, костта реагира, като в областта на ставната повърхност образува нова кост (остеофит – шипче).

Остеофити могат да се образуват по целия скелет. Болките се появяват при физическа преумора, промяна на времето, насложена инфекция.

Лекуват се с нестсроидни противовъзпалителни средства.

Предпазването от остеофити и деформации вследствие на стареенето става с хондропротектори (ме-дикаменти, които подхранват хрущяла). Добре им лияят също така физиотерапия и балнеолечение.

ОСТЕОхондроза

е уреждане на междупрешленните дискове, което най-често е следствие от износването им с годините.

Болките се появяват обикновено по хода на грьбначния стълб. Обикновено са в областта на шийния, гръдния и поясния отдел на гръбначния стълб. Много характерно е усещането за скованост. Засегнатото място може да ви боли дори когато тялото е в покой.

Ho внимавайте! Това заболяване има и други форми, които могат да ви заблудят или силно да ви изплашат, защото наподобяват:

Сърдечен пристъп, при който внезапно се появява спираща дъха болка в гърдите и усещане, че някой рязко е забил нож в гърба ви. Ако тя не отшумява след спешна терапия с медикаменти, потърсете консултация със специалист, защото може да става въпрос за една от скритите форми на остеохондрозата – кардиален синдром.

Язва или гастрит със силни стомашни болки, които се усилват през втората половина на деня и изчезват след нощната почивка. Това е друга форма на остеохондрозата, известна като гастралгичен синдром. Ще я разпознаете по това, че за разлика от гастрита или язвата, болката се появява независимо от сезона и от това кога и какво ядете.

Жлъчна криза. Появява се нетърпима болка в дясното подребрие, която ту стихва, ту се възобновява с нова сила продължително време (колики). Ако нямате проблеми с жлъчката или черния дроб, вероятно страдате от гръдна остеохондроза, засегнала участъка между 7 и 11 прешлен. Диагнозата се поставя задължително с рентгенова снимка.

Лекува се от невролог, ревматолог или ортопед с нес тероидни противовъзпалителни хондропротектори, чрез физиотерапия и лечебна физкултура. При класическата форма много благоприятно се отразяват масажите на гръбначния стълб.

ОСТЕОпороза

Представлява намаляване на костната плътност, което увеличава риска от счупване.

Проявява се в менопаузата при жените или съпътства тежко хронично заболяване и при двата пола, като например някои болести на щитовидната жлеза, стомашночревни заболявания с нарушено усвояване на някои хранителни съставки и ензими, съдови заболявания, захарен диабет с усложнения, бъбречна недостатъчност, особено при болни на хемодиализа и др. Наблюденията са установили, че от остеопороза са са застрашени и: крехките жени със светла кожа; дамите с нарушения в мснструалния цикъл; пушачките; пристрастените към кафето; жените, увличащи се по диети.

Колкото повече е женският хормон естроген в организма, толкова по-малка е опасността да се развие заболяването. Пълните жени например не са толкова застрашени, тъй като мастните клетки активно участват в изработването на хормона. Опасността е минимална и за тези, които имат т.нар. селска конструкция – широк кокал.

Остеопорозата дълги години протича без симптоми. Първите оплаквания са болки в гърба. Но когато вече ги има, значи заболяването е доста напреднало. Много характерен признак е силна болка, която се появява при лек натиск върху гръдните прешлени, тъй като остеопорозата започва най-често от тях.

С това заболяване се занимават ревматолози, ендокринолози, ортопеди, гинеколози. Лечението се провежда с 2 вида костоизграждащи медикаменти. Профилактиката е възможна с храни, богати на калций, като при леко намалена вече плътност се пие допълнително калциум Д. Полезни са гимнастиката, ходенето пеша, движението изобщо, защото подобрява кръвообращението на костите и така те се съхраняват по-дълго здрави. Полезни са и слънчевите бани поне по половин час на ден, които стимулират образуването на витамин D3, който подобрява усвояването на калция в организма.

ОСТЕОсклероза

Това е уплътняване на някои участъци на костта. Оплакванията са много оскъдни – най-често неопределени болки по хода на костите без връзка с физическо натоварване или метеорологични промени. Диагнозата се поставя с рентген.

Важно е да се знае, че остеосклерозата не е самостоятелно заболяване, а придружава други, като например някои костни тумори, болестта на Пейджет (изкривяване на костите), костна туберкулоза и др. Не се лекува самостоятелно, а с основното заболяване.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара