Доц. Методи Абаджиев е ръководител-катедра „Протетична дентална медицина и ортодонтия” при ФДМ- Варна и експерт по имплантология към DGOI (Асоциаация по орална имплантология на Германия).

Доц. Абаджиев, разкажете ни повече за имплантологията. Какви са плюсовете и минусите на имплантите в сравнение с т.нар. „мостове“?

Мостовете са конструкции, които заместват липсващ зъб или зъби, като се „захващат” за изпилените по специален начин съседно разположени здрави зъби на пациента. Следователно, първият недостатък на мостовете е изпиляването на съседните зъби. На второ място, тези „опори” трябва да бъдат здрави, за да поемат допълнителното натоварване. Има много случаи, при които разположените в съседство на дефекта зъби са увредени в различна степен и „подпирането” на една мостова конструкция върху тях крие рискове в дългосрочен план. При възстановяване на липсващи зъби с имплантати тези два проблема отпадат. Но те са достатъчно основание да се предпочете имплантологичното лечение пред конвенционалното. По отношение на недостатъците на имплантологичното лечение може да се каже, че сроковете за завършване на лечението са значително по-дълги (3-9 месеца) в зависимост от естеството на самото лечение. Освен това самата манипулация е хирургична, което я прави неособено атрактивна. Финансовият фактор също е от значение.

Спечелихте приза „Усмивка на годината 2012” – „Оскар” в постиженията на българските лекари по дентална медицина и зъботехници. Какво отличава клиничния случай, с който участвахте?

За мен това е един особен клиничен случай, в който аз и целият екип вложихме изключително много старание и емоция. В него има всичко. Цялата стоматология – от най-обикновените манипулации до най-сложните високотехнологични манипулации по създаване на костен, мекотъканен обем и голямо количество имплантати, индивидуални керамични надимплантатни пънчета, безметални конструкции от пресована керамика. Лечението продължи повече от две години. Бяха проведени седем хирургични интервенции. Длъжен съм да отбележа огромната мотивация от страна на пациента. Това го превърна в част от екипа, което бе допълнителна гаранция за успех.

Бихте ли споделили 3 от най-абсурдните мита за лечение на зъби, в които хората вярват и до днес?

Най-често срещаният мит е, че пародонтозата (заболяването на съвкупността от тъкани, задържащи зъба в костта) е нелечима и поради тази причина е необходимо да се пие антибиотик два пъти годишно. Разбира се, че това е абсурд. В днешно време има както консервативни, така и хирургични методи за лечение на пародонталните заболявания. Високоинтензитетните лазери също правят чудеса при пародонтологичното лечение.

Друг мит е, че конструкциите от металокерамика оцветяват венците. Истината е, че неправилно изработените конструкции от всякякъв материал водят до притискане на венеца, а оттам и до промяна в неговия обем и цвят. Като говорим за митове, не можем да подминем и имплантологията. Понякога идват пациенти, които искат да им се извадят всичките зъби и да им се поставят имплантати и металокерамика, за да нямат повече проблеми и да имат холивудска усмивка, както на звездите в американската киноиндустрия. Въпреки че основно работя в сферата на имплантологията, съм длъжен дебело да подчертая, че няма нищо по-добро от естествените зъби. Върху добре лекувани естествени зъби или корени може да се направят всякакви конструкции с много добра прогноза в естетичен и функционален план. Ако няма възможност за прогнозируемо лечение обаче, имплантатите са най-подходящата алтернатива.

Ако зъбите ни не са красиви и равни по рождение, кой е най-добрият съвременен метод да постигнем „холивудска усмивка“ – металокерамични корони, фасети, бондинг? Или нещо друго?

Отговорът е само един. Ортодонтското лечение, проведено от квалифициран ортодонт. Разбира се, че трябва да направя уговорката, че всеки случай е различен. При необходимост от малки корекции на единични зъби фасетите от прескерамика са много елегантно решение. Често пациенти с криви зъби, посетили вече ортодонт, търсят протезист, тъй като не са склонни да им бъдат извадени зъби (както е препоръчал ортодонтът) За съжаление има случаи, при които е по–добре да се разделим с един или два здрави зъба в името на правилната захапка. Правилното подреждане на зъбите има отношение не само към естетиката, но и към профилактиката на пародонталните заболявания.

С кои модерни средства и навици можем да запазим зъбите си по-дълго в блестящ и безупречен вид?

Банално ще прозвучи, но личната орална хигиена заедно с редовните (на 6 месеца) посещения на стоматолог са разковничето за хубава усмивка. Тъжното е, че българинът обръща повече внимание и отделя повече средства за лекия си автомобил, отколкото за зъбното си здраве. Ако говорим за по-модерни средства, то оралните хигиенни центрове (както ги наричат) с орален душ са добро средство за хигиена. Схемата, която препоръчвам на своите пациенти, е: маниакална орална хигиена у дома, два пъти в годината ултразвуково почистване и бластиране в кабинета и поне веднъж високоинтензитетен лазер при необходимост.

Кои са най-добрите методи за избелване на зъби – при стоматолог и в домашни условия?

Домашното избелване е особено популярно в Северна Америка. Моето мнение е, че това трябва да става в условията на стоматологичния кабинет или поне след обстоен преглед. При всички видове избелване избелващият агент е един, но в различна концентрация. Опасно е, ако съзъбието не е подготвено за тази процедура. Скрити кариеси могат бързо да доведат до сериозно увреждане на нервите на зъбите независимо от метода за избелване.

Някога страхували ли сте се да седнете на зъболекарския стол?

Да, разбире се. Като дете дори съм бягал от зъболекар и съм се криел в шкафчето в детската градина. Аз съм от поколението, което свързва зъболечението с болката. Именно затова в клиниката ми се влагат толкова усилия пациентът да бъде обезболен, независимо от процедурата. Интересно е да наблюдавате деца (4-5-годишни) , които сядат за първи път на зъболекарския стол и никога не са изпитвали болка. Осигурявайки им безболезнено поставяне на упойка и последващо лечение без болка, те започват да възприемат стоматологичното лечение по съвсем друг (за разлика от възрастните) начин. Като нещо естествено и необходимо.

Бихте ли станали стоматолог отново, ако днес бяхте абитуриент?

За първи път съм споменал за тази професия на 14-годишна възраст. В годините след това съм правил всичко, което е било необходимо, за да уча стоматология. Така че, не бих се замислил. Обичам професията си и смятам, че за успех във всяка една област това е задължително. Не е страшно, ако направиш грешка и започнеш да учиш в учебно заведение, което не ти е по сърце. Страшно е да не си го признаеш пред себе си. Ако след това започнеш работа, която вършиш без сърце и душа – това е големият провал.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара