healthy-hair

Дълги коси, къс ум! Русото е равно на тъпо! Независимо от огромното количество информация, посветена на правилните грижи за косата, повечето от нас все още са подвластни на куп митове. Заблудите се размножават и разпространяват с космически темпове и най-странното е, че в тях се вслушваме повече, отколкото в авторитетното мнение на специалистите. Да опитаме да развенчаем някои от тях.

МИТ 1

ТИПЪТ НА КОСАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ С ТЕЧЕНИЕ НА ВРЕМЕТО

За съжаление може. И то обикновено от по-мазна към по-суха, макар че се случва и обратното. По-мазна косата би могла да стане след силен и хроничен стрес, който предизвиква повишена активност на мастните жлези. А по-суха – от възрастта и химическата агресия (боядисване, къдрене).

Как да определите типа на вашата коса? Много е просто: ако кичурите се омазняват 2-3 дни след миене, тя е нормална, ако това се случва само след денонощие или по-рано – определено е мазна, а ако изглежда чиста в продължение на седмица, очевидно е суха.

МИТ 2

НЯКОИ КОСИ СА ОТ СМЕСЕН ТИП

Този мит е рожба на пропагандирането а продукти с претенции, че покриват пълната гама от косместо разнообразие, което включвало и рядко срещания тип – мазни корени, сухи краища. Според специалистите това нито е рядко срещан, нито е отделно обособен тип. Напротив, става въпрос за напълно нормално състояние на косата при 80% от хората с немного къса прическа.

МИТ 3

ЧЕСТОТО МИЕНЕ Е ВРЕДНО, НЕ БИВА И ДЪЛГО ДА СЕ ПОЛЗВА ЕДИН И СЪЩИ ШАМПОАН

Много популярна заблуда. В крайна сметка да се мие главата е необходимо толкова често, колкото изисква типът коса. Освен това всички съвременни качествени шампоани притежават достатъчно меко действие, така че миенето на главата да е възможно всеки ден без никакъв страничен ефект. Ако сте открили най-добрия за вас шампоан, може да го използвате години наред. Но с възрастта кожата на главата става по-суха и в даден момент е наложително да смените марката. Ако пък сте от хората, които обичат да експериментират, да пробват веднага всяка току-що появила се козметика и постоянно сменяте шампоаните, вашите къдри може да реагират непредсказуемо – например да загубят блясъка си.

МИТ 4

НЕПРАВИЛНО ПОДБРАНИЯТ ШАМПОАН Е ГЛАВНИЯТ ВИНОВНИК ЗА ПОЯВАТА НА ПЪРХОТ

По принцип снеговалежът на реверите може да е свързан не само с използването на неподходящи шапмоани, но и с честото им редуване. Причина за пърхота може да са и други неподходящи за вашия тип коса средства за поддържането й. На най-често това неприятно явление е резултат от вътрешни нарушения в организма.

МИТ 5

БАЛСАМЪТ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ПРИ ВСЯКО МИЕНЕ

Ако вашите къдри изглеждат добре и ги разресвате без проблем след използването на определен шампоан, балсам не ви е необходим. Но ако косите ви се сплитат в изнервящи възелчета след измиване или винаги ги сушите със сешоар, не си го спестявайте.

МИТ 6

КОГАТО ИМАШ НЕПРИЯТНОСТИ, ПРИЧЕСКАТА СЪЩО СТРАДА

Действително е така. Силни негативни емоции, преумора, боледуване, критичните червени дни в календара се отразяват много зле на косата – прическата е в пълен безпорядък и по никакъв начин не се подчинява на вашите намерения, краищата се цепят, обичайният ежедневен косопад се усилва. Затова пък копринените, блестящи и послушни кичури са доказателство за прекрасно разположение на духа и добро самочувствие.

МИТ 7

КОЗМЕТИКАТА ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ПРИЧЕСКАТА НЕ ВРЕДИ

Не е точно така. Ако използвате всеки ден пяна, гел или лак в големи количества, желателно е вечер старателно да измивате главата. Когато избирате поддържаща козметика, винаги обръщайте внимание какво е съдържанието на алкохол в нея. Колкото повече е то, толкова повече страдат косата и кожата на главата. Купувайте по възможност лак, пяна или гел без или с минимално съдържание на алкохол.

МИТ 8

СЕШОАРЪТ ПОВРЕЖДА КОСАТА САМО АКО СЕ ИЗПОЛЗВА ВСЕКИ ДЕН

Уви, не е така. Колкото е удобен, толкова е опасен. Сушенето с гореща струя е допустимо в изключителни случаи, като задължително преди това се слага специален защитен препарат, т.нар. кондиционер, а самият сешоар не бива да се държи твърде близо до главата. Но косите страдат не само от него. Повреждат ги и много други неща: от обикновеното ластиче, с което ги събирате на опашка, до машата за изправане или къдрене. Най-уязвими са мокрите коси. Затова, преди да ги съберете на кок или опашка или да ги подредите в прическа с маша, трябва старателно да ги изсушите.

МИТ 9

ЗЛАТНОТО ПРАВИЛО ЗА КРАСОТА – СТО ПЪТИ РАЗРЕСВАНЕ С ЧЕТКА ПРЕДИ ЛЯГАНЕ

Това твърдение също не е еднозначно. От една страна, разресването помага да се разпредели отделената мазнина от корена към краищата, които често са по-сухи. От друга страна, прекалено честото механично въздействие травмира косата. Но ако постоянно използвате гел, пяна или лак и не миете всеки ден главата си, то разресването с четка ще отстрани вредните остатъци от козметиката.

МИТ 10

ЗА ДА Е ЗДРАВА И ЖИВА, ДОСТАТЪЧНО Е ДА СЕ ХРАНИШ ПРАВИЛНО

Специалистите са съгласни, че определена промяна към добро в начина на хранене се отразява благотворно на косата. Но резултатите не настъпват веднага, а най-рано след 3 месеца. Макар и да са едни от най-продуктивните, клетките на космите първи страдат от неправитилното хранене и последни получават важните за тях вещества. В дамското меню за поддържане на косата здрава и лъскава обикновено не достигат протеини, важни аминокиселини, които се съдържат в месото (а много жени го изключват напълно от менюто с или го ограничават драстично), определени комбинации от витамини и минерали, чийто дефицит също се дължи на непълноценното хранене. Затова е важно поне веднъж в годината да се провежда курс със специализираните препарати за съживяване на косата, тъй като те съдържат точните дози и комбинации от ценните за нея вещества и са най-силната подкрепа за косата независимо и въпреки диетите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара