Д-р Теа Александрова завършва медицина с отличие през 2018 г. Работи в отделението по педиатрия и в спешения педиатричен кабинет към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ от началото на 2019 г., както и в отделение за Ковид-19 за деца в същата болница през 2020 г. От лятото на 2020 г. създава Инстаграм профил @mamadoc.bg, в който споделя полезна информация относно отглеждането на деца, както и съвети за бързо справяне с възникнали медицински състояния. Вярва, че информираността е най-важният ключ за осъзнато и спокойно родителство. Именно това я мотивира да споделя информация, която често остава неясна за родителите, в Инстраграм канала си.

Теа Александрова

Коя вода е най-добрата за стомахчето на бебето и крехкия бебешки организъм и защо?

Най-подходящата и балансирана течност за бебето е майчината кърма. Ако се налага да се додава вода на бебето, е препоръчително това да е изворна вода – тя ма изключително ниска минерализация, която не натоварва организма и не води до електролитен дисбаланс. Може да се използва и без преваряване, но при желание може и да се преварява – това не влошава качествата ѝ. Подходяща е и за приготвяне на храна за кърмачета.

Защо изворните води са най-препоръчвани за бебета и малки деца?

Изворната вода е естествено чиста, като се добива от природен източник и не се обработва при бутилиране. Тя има постоянен състав и ниска минерализация, затова е препоръчителна за бременни, бебета и деца. Вкусът ѝ е мек и приятен. Ежедневната ѝ консумация действа благоприятно върху хидратацията и здравето на децата. За да сте спокойни, проверете кои изворни води се препоръчват от Детската педиатрична асоциация – информация ще намерите на етикета на бутилките.

Какво казва съвременната наука (препоръки на СЗО) относно хидратацията при бебета и малките деца? Можем ли да предлагаме вода на бебето още от първия ден?

Препоръките на Световната здравна организация са през първите 6 месеца от живота на бебето да не се предлага нищо друго освен майчина кърма или адаптирано мляко (при липса на кърма или контраиндикации за кърмене). Всякакви добавки като вода, глюкозен разтвор, чай или други течности не трябва да се дават на кърмени новородени, освен ако не се налага по медицински причини. Кърмените бебета задоволяват изцяло нуждите си от вода чрез кърмата, която е съставена от над 80% вода. Това на свой ред означава, че кърмещата жена задължително трябва да се хидратира по най-добрия начин, като приема повече вода от обичайното – и като избира чиста изворна вода с ползи за своя организъм и за качеството на кърмата. Със започване на захранването и въвеждането на твърди храни (дори това да се случва преди 6-ия месец) е уместно да се дава допълнително вода, за да се избегне обезводняване. При горещо време кърмачетата може да искат да сучат повече от обикновено поради завишените нужди от хидратация. При бебетата под 6-месечна възраст, хранени с изкуствено мляко, може да се предлагат малки количества охладена преварена вода допълнително в горещините наред с обичайното им хранене с адаптирано мляко.

Какво мислите за така наречените трапезни води?

Трапезната вода не е естествено добита, а е филтрирана с филтри за вода или пречистена вода, която подлежи на механична или химична обработка. Не е вредна за прием oт възрастните и децата над 7 години, но и не носи добавена стойност на организма, особено за кърмачетата, които имат специфични нужди.

А какво е отношението ви към филтрираната вода?

Чешмяната вода, дори и филтрирана, е хлорирана и обработвана, за да бъде годна за употреба. Затова и тя не е препоръчителна за ежедневен прием, особено от бебета и малки деца, тъй като хлорът може да повлияе негативно на техния организъм. Филтърът не е достатъчен да сме сигурни, че е унищожил всички микроорганизми, които могат да са рискови за бебетата.

Не можем да не попитаме – трябва ли да преваряваме водата, която даваме на бебетата?

В първите дни от живота стомашно-чревният тракт на бебето е стерилен и с времето постепенно се населява от нормалната чревна флора. Този период е рисков за населяване с вредни, болестотворни (патогенни) микроорганизми. До навършване на 1 годинка на бебето водата, която приема, трябва задължително да бъде преварявана с цел дезинфекция и унищожаване на патогенни микроорганизми. След 1 годинка можем да предлагаме на бебето и непреварена вода, но единствено ако тя е бутилирана изворна вода.

С каква вода е най-добре да приготвяме адаптираните млека, както и различните каши и пюрета в периода на захранване?

Когато приготвяте адаптирано мляко за бебета, преварете прясна изворна вода, подходяща за кърмачета, и я оставете да се охлади за не повече от 30 минути, така че да остане с температура най-малко 70C. Бутилирана минерална вода не се препоръчва за приготвяне на храни, тъй като не е стерилна и може да съдържа твърде много сол (натрий) или сулфат. Минералната вода се добива от естествени подземни източници и съдържа в себе си редица вещества и минерали като натрий, калий, магнезий, калций, сулфати. У нас натуралните минерални води са предимно с ниска минерализация и са подходящи за употреба от децата при активно ежедневие, физическо натоварване и спорт. Въпреки това има указания, че не са подходящи за всекидневна употреба от кърмачета и деца под 7 години и затова съветвам родителите на малчуганите да им предлагат изворна вода, която се препоръчва от Българската педиатрична асоциация.

Какво мерим с pH и защо е важно да е постоянно за бебетата?

pH на водата, а и на всяка течност, отразява количеството на водородни йони в нея – a oттам съдим за нейната киселинност. Колкото pH e по-ниско, толкова един разтвор е по-кисел и обратното – по-високо pH говори за алкалността му. Неутралното pH e равно на 7, а това на кръвта е 7.35-7.45. Изворната вода стандартно е с леко алкално pH, която се понася много добре от бебето, а има и редица проучвания за ползите от алкалната вода – подобряване на киселинния рефлукс, редуциране на свободните радикали и потискане на растежа на патогенни микроорганизми. На пазара се предлагат изворни води, които имат постоянно стабилно pH, и препоръчвам именно такива да се ползват за бебетата.

За какво още трябва да следим, когато купуваме вода за бебето? Коя информация от етикета на бутилираната вода е най-важна?

За да бъдат различени видовете вода в магазина, на всяка опаковка задължително се посочва категорията на водата: минерална, изворна или трапезна – това е най-сигурният начин да се направи информиран избор. Винаги четете етикета, преди да закупите нов вид вода. На него изрично трябва да е указано, че водата е подходяща за кърмачета и малки деца, както и да е указано нивото на минерализация и на натриеви катиони и флуор във водата. За да избегнете рекламни трикове, търсете препоръка на Българска педиатрична асоциация за бутилираните води, подходящи за бебета.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара