Учениците от 1 до 4 клас могат да се върнат в класните стаи най-рано на 10 ноеммри, става ясно от изявление на просветния министър Николай Денков.

А в заповед на здравния министър Стойчо Кацаров се казва, че учениците могат да се върнат към присъствено обучение в общините, където 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население при условие, че всички деца се тестват с щадящи тестове два пъти седмично. За педагогическия и непедагогическия персонал също ще се изисква тестване, ако лицата не притежават сертификат за ваксинация, преболедуване или антигенен, или PCR тест.

В общините, където 14-дневната заболяемост е между 250 и 500 на 100 000 население, училищните власти могат да избират между два варианта – 100% присъствено обучение при осигурена безопасна среда с щадящи тестове, или без тестване, но за 50% от паралелките по ред, определен от министъра на образованието. При 14-дневна заболяемост под 250 на 100 000 население не се изисква тестване на деца и персонал.

Според просветния министър тестовете на учениците от 1 до 4 клас ще се правят в училищна среда. На класните ръководители ще помагат медицински специалисти, родители. Тестовете ще се правят всеки понеделник и четвъртък. Предвиденото време за това е 30 минути. А хората от педагогическия и непедагогическия персонал, които участват в този процес ще получат допълнително възнаграждение.

Минималният праг за връщане на малките ученици в клас е 50% на ниво паралелка, т.е. поне половината от родитеите да са дали писмено съгласие за правене на тестовете.

Тези, които не желаят, ще учат онлайн.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара