Авторката на романа „Зад гърба“ – нашумялата украинска писателка Гаска Шиян – ще представи романа си, отличен с Европейска награда за литература през 2019 година, на 8 ноември на страницата на Colibri Books.

„Зад гърба” (превод: Пенка Кънева, художник: Стефан Касъров, 376 стр., цена: 20 лв.) е драматичен роман за съвременна Украйна с нейните национални и морални проблеми, за дълга и патриотизма, за женската съдба в едно традиционно патриархално общество. Докато приятелят на Марта Макс

постъпва в украинската армия,

за да се бие във войната в Източна Украйна, младата жена – опитна ай-ти специалистка, която живее и мисли с термините на съвременните технологии (лъмбърсексуален, бохо, байкър, екофрик е най-малкото, на което читателят ще се натъкне), се опитва да се приспособи към новата ситуация, но трудно понася тежестта на социалния натиск и раздялата с Макс. До деня, в който заминава за Париж, където започва бурна връзка със студента Ксавие.

Гаска Шиян (р. 1980 г.) е известна украинска писателка, преводачка, блогър и фотограф. Завършила е класическа филология, притежава книжарница, ръководи курс по творческо писане. През 2014 г. е публикуван дебютният й роман, който носи заглавие „Hunt, Doctor, Hunt!” „Зад гърба“ е вторият ѝ роман, за който през 2019 г. получава Наградата за литература на Европейския съюз. Творба, горещо приветствана от критиката и предизвикала полемики в читателските среди – отчасти заради натуралистичните сексуални сцени, но най-вече заради богоборческия си дух и бунтарското отношение спрямо семейни и социални ценности.

Oнлайн премиерата на „Зад гърба“ ще се състои на 8 ноември, понеделник, от 19:00 ч. българско време в платформата ZOOM и може да бъде проследена на фейсбук страницата на издателство „Колибри“ – Colibri Books.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара