Да си жена в суровия мъжки свят е предизвикателство. Ежедневна борба да се докажеш, да отстояваш себе си, да имаш смелостта да бъдеш. В следващите редове ще ви запознаем с една жена, която не се страхува и уверено влиза в опасни територии, за да покаже истината за подземния свят. Задача, пред която дори мнозина мъже биха затаили дъх.

Снимки: National Geographic

През този месец отличената с множество награди разследваща журналистка и кореспондент Мариана ван Зелер се потапя дълбоко в незаконната сива икономика с дългоочаквания трети сезон на номинираната за „Еми“ документална поредица „Трафиканти с Мариана ван Зелер“.

Коя е Мариана ван Зелер?

Мариана е кореспондент и разследващ журналист, отличена е с редица награди. Започва професионалния си път в родната Португалия, но той я отвежда надалеч. Първата си награда „Дюпон“ получава за разследването „Смърт от фентанил“, в което разкрива нелегалните източници на опасния опиоид.

Не след дълго се сдобива с престижната награда „Ливингстън“ за млади журналисти за репортажа „Изнасилване в резервата“, който разказва за зачестилите случаи на сексуално насилие в резерватите на коренните американци. Голямото признание – награда „Пийбоди“, отличие на Американската академия за телевизионни изкуства и науки и номинация за „Еми“, получава за документалния филм „Оксиконтин Експрес“, който проследява пътя на злоупотребата с лекарства с рецепта и трафика на хапчета.

Точно толкова способна, знаеща и смела е жената днес в лицето на Мариана ван Зелер, която ще имаме удоволствието да гледаме в трети сезон на документалната поредица на National Geographic „Трафиканти с Мариана ван Зелер“.

Мисията на живота ѝ е да

разследва най-опасните черни пазари

в глобалния подземен свят. Във всеки епизод тя проучва различна мрежа за трафик, за да разследва причините за незаконната търговия с органи, ЛСД и непроследими оръжия, киберпиратството, трафика на екстази, бандите, нефта на терористите, измамите с криптовалути, бойните клубове и продажбата на бебета. Мариана се среща лично с трафиканти и жертви и ни дава достъп до света на нарастващата черна икономика, чийто годишен оборот се изчислява на трилиони долари.

В този сезон разследванията на Мариана са мотивирани в най-голяма степен от глобалния политически, икономически и социален пейзаж. Тя отпътува за Украйна, където войната с Русия е довела до силен спад в предлагането на услуги за сурогатно майчинство. След това се внедрява в кръг за измами с криптовалути, точно преди голям срив на пазара и разкрива как непроследими оръжия, напечатани на 3D принтери, попадат в опасни ръце.

Благодарение на високото ниво на достъп, отличително за National Geographic, разследванията на Мариана я отвеждат на хиляди километри по света, от Нигерия до Тайланд и Белиз, а после я връщат съвсем близо до дома ѝ. Така зрителите получават един обширен поглед към света на незаконния трафик от гледната точка на контрабандистите, служителите на реда и

жертвите, попаднали неволно в кръстосания огън.

„Почти половината от световната икономика е подвластна на черните и сивите пазари. Сенчестата икономика се отразява на всеки от нас. Въпреки всичко знаем твърде малко за тази тъмна и потайна страна на света – твърди Мариана. – Заснехме „Трафиканти“ в опит да променим това. Историите и проблемите, които разследваме в третия сезон, са изключително актуални и тревожни.“

Поредицата „Трафиканти с Мариана ван Зелер“ е номинирана за награди „Еми“ за новини и документални филми в пет категории, включително за най-добър документален филм за престъпност и правосъдие, най-добър сценарий за епизодите „Рокерски банди извън закона“ и „Романтични измами“ и най-добър промоционален анонс през 2022 г., и за най-добър документален филм на тема бизнес и икономика през 2021 г. Поредицата е номинирана за награда „Critics Choice Real TV Award“ за най-добро предаване за престъпност и правосъдие в две поредни години, 2021 и 2022 г. През 2021 г. продукцията е удостоена с награда „Грейси“ за най-добър репортер и кореспондент – Мариана ван Зелер.

Новите епизоди „Трафиканти с Мариана ван Зелер“ ще се излъчват премиерно всяка неделя от 22:00 ч. по National Geographic. Начало – 19 февруари.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара