Един от най-обичаните женски гласове на българската литературна сцена – Теодора Димова – стана носител на награда „Перото“ 2020 г. в категория „Проза“ за романа си „Поразените”.

Книгата бе предпочетена от журито пред други два български романа, достигнали до краткия списък на номинираните. Това са „Времеубежище“ от Георги Господинов и „Чекмо“ от Момчил Николов.

„Ние всички, родените преди ’89-а и след нея, всички ние, които имаме нещо общо с България, сме поразени от тези събития така, както сме поразени от Чернобилската авария – казва за романа Димова. – Мащабът на пораженията тепърва започва да излиза наяве. Това е печално известно за всички ни. Но поразени ли са наистина „Поразените”? Това е въпросът, който ме тревожеше и утешаваше едновременно, докато пишех.”, споделя Теодора Димова.

С рядко срещана писателска смелост „Поразените” ни запраща в мислите на жертвите на Народния съд. Длъжник ли е българската литература на демокрацията? Късно ли е за свидетелствата на поразените от режима? И в какво се изразява поражението и в какво победата?

Романът се утвърди още с излизането си като литературно постижение от изключителна величина. Книгата  спечели сърцата на хиляди читатели и бе удостоена и с най-голямата литературна награда у нас – наградата Роман на годината на Национален дарителски фонд „13 века България” 2020. Миналата година Димова получи награда за цялостен принос в националната книжовна култура „Христо Г. Данов”.

Ето и списъка с наградените във всички категории:

Категория „Детска литература“:

„Небивалици с буквите от А до Я“ от Цвета Брестничка (Фют, 2020);

Категория „Дебют“:

„Странстващият албатрос“ от Деметра Дулева (Хермес, 2019);

Категория „Поезия“:

„Месо и птици“ от Белослава Димитрова (ДА, 2019);

Категория „Проза“:

„Поразените“ от Теодора Димова (Сиела, 2019);

Категория „Превод от български на чужд език“:

Ирина Некит за превода на „Разкопчаване на тялото“ от Аксиния Михайлова на румънски език;

Категория „Цялостен принос към българския литературен контекст“:

Божана Апостолова.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара