През изминалите няколко дни бяха публикувани огромен брой журналистически статии и репортажи, опитващи се за хвърлят светлина върху личността на кралица Елизабет Втора. Но едва ли тези кратки материали са достатъчни, за да обрисуват комплексния характер на покойния британски монарх, призвана по чисто стечение на обстоятелствата да играе една комплекса роля във век на доста комплекси събития, пише БТА.

За да се разбере коя е била кралица Елизабет Втора, най-добре е онзи, който досега е чувал за нея само от журналистически статии и репортажи, да разгърне някоя от книгите, посветени на нея.

В България тази година се появи „Кралицата”  на Матю Денисън в превод на Елена Филипова, публикувана  от издателство „Сиела”. „Кралицата“ описва радостите и триумфите, разочарованията и повратностите на един забележителен кралски живот”, се казва в анотацията на творбата в сайта на „Сиела”. „Но най-голямата ценност на книгата е трезвата оценка на постиженията на една жена, посветила цялата си същност в служба на нацията и в защита на старите британски ценности”, се допълва в текста.

Творбата съдържа 616 страници плюс 24 страници със снимки. Матю Денисън е журналист, писал за изданията „Дейли телеграф“, „Таймс“, „Спектейтър“. Автор е на няколко биографични книги, повечето от които за британски знатни персони. Любопитното е, че неговата автобиография за Елизабет Втора още преди кончината на кралицата се продаваше заедно с по-комерсиални и традиционни „пътнически” издания по летищата и гарите в редица европейски столици, сред които и летището в София.

Още една биографична книга за Елизабет Втора е публикувана у нас и това е: „Елизабет, Кралицата”  на Сали Бидъл Смит. У нас творбата бе преиздадена през 2021 г. от издателство „Еднорог“ в превод на Борислава Велкова и наброява 776 страници. В действителност тази биографична книга е публикувана по повод Диамантения юбилей на Елизабет Втора (60 години от възкачването на престола). Тази година кралицата отбеляза Платинен юбилей (70 години от възкачване на престола). Авторката Сали Бидъл Смит е писала и книги за принцеса Даяна, за принц Чарлз и за различни американски президенти.

За книгата за Елизабет Втора тя се е допитала до разнородни достоверни източници, приятели и бивши служители на кралския двор, които са споделили по-съкровени подробности за монарха. „Елизабет, кралицата“ е достоверен портрет на една от най-енигматичните и почитани личности, белязала с присъствието си не само Великобритания, но и света през 20-и и 21-и век. Прозренията за публичния и частния ѝ живот показват една силна жена, която умее да брани своето лично пространство, да преглъща мъката и да поставя дълга над всичко. В ежедневието и брака, като лидер, стратег и дипломат, като дъщеря и майка, съпруга и баба – в радост и болка тя си остава неизменно Елизабет, кралицата“, се казва в анотацията към книгата, публикувана на сайта на издателство „Еднорог“. От същата авторка същото издателство е издало у нас и биография на принц Чарлз, който вече е крал Чарлз Трети.

Много ценни са обаче още няколко биографии на Елизабет Втора, някои от които хвърлящи поглед върху нея през по-различна призма. Сред тях е „Кралица на света: Глобалната биография“ от Робърт Хардман („Queen of the World: The Global Biography”, Robert Hardman). В биографията от 2018 г. Хардман, който е журналист, известен с отразяване на събития за кралското семейство, анализира ролята на кралицата на световната сцена, начело на Общността на нациите. Той се спира детайлно върху нейните пътувания зад граница. Авторът изброява и най-интересните подаръци, които кралицата е получила при тези пътувания, в това число и двойка бразилски ягуари или бебе крокодилче, подарено й от 8-годишно сенегалче. Представени са и детайли за мерките за сигурност, които са взимани при всяко едно пътуване на кралицата зад граница.

Друга любопитна биографична книга е „Дворцови документи: Династията Уиндзор отвътре – истината и смутните времена” от Тина Браун („The palace papers: Inside the House of Windsor – the Truth and the Turmoil”, Tina Brown). Тази творба разкрива непознати неща за династията Уиндзор през изминалото десетилетие. Тонът е пропит от симпатия към персонажите, но същевременно книгата е и доста забавна. Базирана е на добре информирани източници и документи.

Биографията „Речта на кралицата: Интимен портрет на кралицата по нейните собствени думи” на Ингрид Сиуърд („The Queen’s Speech: An Intimate Portrait of the Queen in Her Own Words”, Ingrid Seward) е дело на една неуморима хроникьорка на британската монархия, която в книгата си, посветена на Елизабет Втора, анализира речите на кралицата и представя неин портрет въз основа на нейните собствени думи от тези речи. „Така се ражда един жив портрет, точно какъвто може би самата кралица би одобрила“, отбелязва в. „Ню Йорк таймс” в анализ на книгата. В творбата са анализирани най-разнородни речи на Елизабет Втора, произнесени по повод Рождество Христово, национални трагедии, щастливи събития, национални празници. Не е забравена и първата реч на Елизабет, която тя произнася още на 14 години и която е адресирана към млади бежанци.

Книгата „ Кралица Елизабет Втора: Портрети” на Сесил Бийтън („Queen Elizabeth II: Portraits”, Cecil Beaton) е в малко по-различен жанр. Авторът е моден, портретен и военен фотограф. Снима за първи път Елизабет Втора като тийнейджърка преди 80 години. Продължава да я снима и следва в продължение на 30 години. Някои от нейните най-прочути снимки са негово дело. Книгата му е компилация от най-хубавите кадри, които той е направил на Елизабет Втора по време на официални събития или съкровени моменти.

Книгата „Филип и Елизабет: Портрет на един кралски брак” на Гайлс Брандрет („Philip and Elizabeth: Portrait of a Royal Marriage”, Gyles Brandreth) е дело на човек, който е познавал принц Филип, съпруга на Елизабет Втора, в продължение на 25 години, което му позволява да превръща малките анекдоти за него в по-подробни истории и да се опита да разкаже какви са били отношенията му с кралицата. В творбата се появяват и доста пикантни детайли за навиците на принца, като например това, че в ранните дни от брака си той не е носил пижами.

„Eлизабет и Маргарет: интимният свят на сестрите Уиндзор” на Андрю Мортън („Еlizabeth and Margaret: The Intimate World of the Windsor Sisters”, Andrew Morton) представя Елизабет Втора в друга светлина, не само като монарх, а като сестра. В книгата Елизабет Втора и сестра й Маргарет са обрисувани като най-обикновени сестри, с техните спорове, противоречия и антагонизъм, но и с тяхната дълбока сестринска обич.

„Деветдесет и девет погледа върху принцеса Маргарет” на Крейг Браун („Ninety-Nine Glimpses of Princess Margaret”,  Craig Brown) е биография на сестрата на кралицата, която хвърля светлина едновременно върху нейния некомформистки и бурен, но симпатичен характер, противопоставен на характера на самата Елизабет Втора, която е обрисувана като нейна противотежест или като спирачка на спонтанните пориви на Маргарет.

Всичките коргита на кралицата: Историята на Елизабет Втора и нейните на верни другари” от Пени Джунър („All the Queen’s Corgis: The Story of Elizabeth II and Her Most Faithful Companions”, Penny Junor) ни разказва всичко, което човек иска да научи за кралските коргита – любимата порода кучета на Елизабет Втора. Тя дава отговори на въпросите дали животинките са ухапали някого, кой чужд лидер или знатна персона са налаяли гневно, имало ли е битки за власт между кучетата, имали ли са елизабетините коргита незаконни връзки с кучета от други породи.

Творбата „Нашата кралица в цветовете на  дъгата” на Сали Хюс („Our Rainbow Queen”, Sali Hughes) съдържа изумителни фотографии, показващи тоалетите на Елизабет Втора във всички нюанси на цветовата палитра. Към всяка снимка има подробни коментари за всеки детайл от тоалета на кралицата. Авторката е журналистка и е писала за различни модни издания, сред които „Грация“, „Ел“ и „Вог“. В книгата тя разкрива как кралицата е отправяла дискретни послания чрез тоалетите си. Например тя е носила тоалет с цветовете на знамето на Европейския съюз по време на пост-Брекзит среща, или брошка, подарена й от семейство Обама на срещата си с Доналд Тръмп.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара