По време на тазгодишния летен сезон българите решиха да наваксат с пътуванията си, като активно търсеха и резервираха почивки предимно до средиземноморски страни. Повишеният интерес към пътуването извън страната е отразен и в броя на резервациите, направени на eSky.bg – през периода юни-август тази година той се е увеличил с близо 40% в сравнение със същия период през 2021 г.

Италия традиционно е на първо място в класацията на eSky.bg за най-популярните дестинации за периода юни-август 2022 г. Най-посещаваните градове от българите са Рим, Милано, Бари и Болоня. На следващо място в класацията се нарежда Испания, където сънародниците ни са пътували до Барселона, Мадрид и Валенсия. Гърция заема 3-то място в класацията на най-популярните дестинации, като най-предпочитаните места бяха Атина, Корфу и Миконос. Следващите в класацията са Франция, Австрия, Турция и Кипър.

По-високи цени на билетите и по-кратък престой

През летния сезон тази година се наблюдава значително увеличение на цените на самолетните билети в сравнение с 2021 и 2020 г.  По данни на eSky.bg през периода юни-август тази година средната цена на еднопосочен самолетен билет се е увеличила с около 13% в сравнение със същия период на миналата година и възлиза на 143 EUR, докато двупосочните билети са поскъпнали с близо 25% и средната цена е 224 EUR.

Тази година почивката на българите извън страната беше по-кратка.  През юни-август сънародниците ни са отделили средно по 8 дни за своята ваканция в сравнение с 11 дни през миналата година. Двойките без деца или семействата с деца в тийнейджърска възраст най-често са избирали самостоятелно организирана почивка. Друг интересен факт е, че най-честите причини за самостоятелно организиране на пътуването са по-ниските цени от тези, предлагани от традиционните туристически агенции, както и гъвкавите дати и възможността пътуващите сами да определят продължителността на престоя.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара